• 7% dintre oameni au experimentat cel puțin o dată în viață așa-numitul sindrom al vrăjitoarei bătrâne, o afecțiune la fel de teribilă ca și numele său.
  • Dacă te-ai trezit cel puțin o dată în miez de noapte cu sentimentul că în cameră se află cineva sau ceva teribil și în același timp nu-ți poți mișca nici o parte a corpului, atunci înseamnă că ești pe listă.
  • Ce este sindromul vrăjitoarei bătrâne (celălalt nume al acestuia este paralizia somnului”), de unde provine și ce ar trebui să faci dacă te prinde?

7% dintre oameni au experimentat cel puțin o dată în viață așa-numitul „sindromul vrăjitoarei bătrâne, o afecțiune la fel de teribilă ca și numele său. Dacă te-ai trezit cel puțin o dată în miez de noapte cu sentimentul că în cameră se află cineva sau ceva teribil și în același timp nu-ți poți mișca nici o parte a corpului, atunci înseamnă că ești pe listă.

Ce este sindromul vrăjitoarei bătrâne (celălalt nume al acestuia este paralizia somnului”), de unde provine și ce ar trebui să faci dacă te prinde?

Halucinațiile de paralizie în somn sunt înfricoșător de realiste și la scară largă: nu numai că vezi creaturi ciudate, dar simți și mișcarea aerului, auzi sunete ciudate, poți mirosi și chiar simți atingerea cuiva.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

În același timp, propriul corp rămâne complet nemișcat: unii pacienți spun că au fost copleșiți de sentimentul că s-au trezit într-un sicriu încuiat, iar propriul lor corp era acel sicriu.

Din fericire, aceste experiențe nu durează mult: un atac rareori durează mai mult de câteva minute, iar cel mai adesea perioada este de câteva secunde. Este adevărat că, pentru victimele paraliziei în somn, aceste momente par adesea o eternitate.

Cine este de vină pentru paralizia somnului?

În mod ciudat, propriul nostru creier. Atunci când trecem prin somnul REM, creierul închide” aproape toți mușchii din corpul nostru, lăsându-i să funcționeze doar pe cei care reglează respirația și mișcarea ochilor.

În momentul trezirii, mușchii încep” să se trezească din nou, dar uneori, din diverse motive, apare un eșec: suntem deja treji, dar comenzile de acțiune pentru mușchi nu au fost încă primite. În acest moment începe paralizia.

Senzația de imobilitate, dezorientarea în spațiu – toate acestea evocă un sentiment de teamă, iar subconștientul ne oferă scuze probabile și, ca urmare, vedem un film de groază personal.

Ce cauzează sindromul vrăjitoarei bătrâne?

Aproape toate motivele pentru care poate apărea sindromul vrăjitoarei bătrâne sunt legate de o tulburare de somn sau altele. Iată care sunt cele mai frecvente: funcționarea defectuoasă a bioritmurilor (de exemplu, din cauza unui zbor către un alt fus orar), lipsa de somn din cauza stresului și a anxietății, depresie, dormitul într-o postură incomodă (pe spate sau culcat pe un membru), obiceiuri proaste, consumul anumitor medicamente – stimulente neurometabolice, antidepresive, tulburări și boli psihice, predispoziție genetică.

Ce trebuie să faci dacă ai paralizie în somn?

Cel mai important lucru este să te relaxezi. Aceasta este o condiție sigură (în cazuri foarte rare la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, poate provoca o exacerbare a bolii), care, în plus, nu durează mult timp – trebuie să îți amintești acest lucru.

În niciun caz nu încerca să te opui, în schimb respiră uniform, încearcă să îți miști globii oculari, limba, încearcă să îți miști degetele. Este util să îți amintești poeziile preferate, să respiri cu măsură, numărând inspirațiile și expirațiile – într-un cuvânt, să faci totul pentru a te calma.

Când paralizia te eliberează, trebuie să încerci să adormi din nou: de două ori într-o noapte această afecțiune nu atacă.

Există modalități de a preveni sindromul vrăjitoarei bătrâne?

Nu există absoluturi, dar orice metode de normalizare a somnului, de întărire a sistemului nervos, de respectare a regimului și a igienei, luminii și a zgomotului – toate acestea ajută la reducerea riscului de a avea acest sindrom.