Singurul medicament care reduce mortalitatea Covid. Când este contraindicat

Singurul medicament care reduce mortalitatea Covid. Când este contraindicat Sursă foto: Profimedia
  • Dexametazona reduce cu o treime riscul mortalităţii în cazul pacienţilor conectaţi la ventilatoare
  • Dexametazona nu ajută în cazul pacienţilor care au forme uşoare ale bolii
  • Acest medicament trebuie administrat doar de medici, pentru că are efecte adverse importante

Medicul Adrian Marinescu te anunţă că, încă de la începutul epidemiei de SARS CoV 2 în România, medicii de la Matei Balş folosesc dexametazona în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică, având rezultate foarte bune. Ştii cum funcţionează acest medicament?

Atunci cand eşti infectat, sistemul tău imunitar este suprasolicitat, iar asta duce la o reacţie inflamatorie excesivă a organismului, ce poate fi fatală. Dexametazona reduce fix această inflamaţie.

Experţii britanici, care au descoperit eficacitatea medicamentului în cazul pacienţilor critici, spun că, dacă l-ar fi avut de la începutul epidemiei Covid, ar fi salvat până la 5000 de vieţi. Medicamentul este ieftin şi poate astfel să fie folosit cu succes în tratamentul pacienţilor din ţările sărace.

Dacă te gândeşti că poţi să previi îmbolnăvirea cu acest medicament sau că te poţi trata acasă cu el, trebuie să ştii că asta este total contraindicat. Medicii ştiu exact în ce fază a bolii trebuie dat acest medicament şi cum să ţi-l administreze dacă ai şi alte afecţiuni. Folosit pe o perioadă lungă de timp, medicamentul poate da reacţii adverse importante, precum depresie, insomnii, sau probleme digestive serioase.

„Când vorbim de infecţia cu SARS COV 2, pentru că vorbim de perioade scurte de timp în care se administrează corticoterapia, lucrurile pot fi uşor corectate, adică nu sunt reacţii adverse notabile. Dacă un pacient are probleme digestive importante, de exemplu un ulcer, cu siguranţă că este contraindicat”, a avertizat Adrian Marinescu, medic infecţonist la Institutul Matei Balş.