Situație disperată la un spital din București: 3 medici la ATI pentru 33 de paturi. „Ni se pune pumnul în gură: Munciți!”

Sursa foto: https://urgentapantelimon.ro/
  • La spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală au rămas doar 3 medici la ATI pentru 33 de paturi, 16 Covid și 17 non-Covid
  • Medic: „Ni se pune pumnul în gură: munciți”
  • Managerul spitalului: „Muncesc medicii 24 din 24. Așteptăm ajutor.”

Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București este martor al unei situații disperate în aceste vremuri. Au rămas doar 3 medici pentru cele 33 de paturi ATI, din care 16 sunt pentru Covid.

Jumătate dintre medicii care erau disponibili au fost infectați cu noul coronavirus, iar unul este în concendiu medical pentru burnout, adică epuizare totală fizică și mentală. Așadar, din 8 au rămas 3 medici, deci 1 medic la fiecare 11 paturi în secția de Terapia Intensivă. Mult peste puterile unui singur om.

„Ni se pune pumnul în gură: munciți!”

Un medic ATI din acest spital a făcut declarații pentru G4Media.ro despre acest subiect:

„În momentul ăsta sunt opt oameni anesteziști, dintre care 4 sunt Covid pozitivi, iar unul este în concediu medical cu sindrom de burnout pentru că nu mai putea. Deci acum sunt 3 anesteziști functionali în ditamai spitalul care presupune așa: 17 paturi de reanimare non-Covid și încă 16 Covid. Plus toată activitatea anestezică. Iar la noi se operează foarte mult pentru că celelalte spitale din jur au fost închise pentru a trata doar COVID (Malaxa și Ilfov, de exemplu). (…) Noi în mod normal avem două linii de gardă. Linia 1 de gardă, care este cu medicii din spital și a doua care, atunci când suntem mulți, fac și medicii din spital, dar acum aducem rezidenți de la alte spitale. Am reușit asta cu mare dificultate. Unor rezidenți li se interzice să vină în spitalele Covid ca nu cumva să se îmbolnăvească ei și să transmită mai departe. Situația este absolut dramatică si văd că pe nimeni din conducere nu interesează. Este o presiune fantastică pe noi pentru că ni se va spune „fă garda”, a spus medicul.

Cadrul medical a adăugat faptul că se teme să nu pună în pericol viața pacienților, pentru că sunt forțați să muncească în condiții inumane.

„Nouă ni se pune pumnul în gură: munciți! Nu contează că am mai rămas 2 sau 3. Faptul că s-au îmbolnăvit atăția colegi spune multe. Nu e vorba că nu ne protejăm, că ne protejam. Dar stresul și presiunea sub care lucrăm, din lipsă de personal… Ni se pare că efectiv punem în pericol viața pacienților, deja nu e problema de noi. Nu poți, nu e uman să ai responsabilitatea la 30 și ceva de pacienți critici, de terapie, în doi oameni în gardă, trei dimineața”, a adăugat medicul.

„Muncesc medicii 24 din 24. Așteptăm ajutor”

Managerul spitalului, Dragoș Davițoiu, a comentat și el această situație. El a subliniat faptul că medicii de la ATI sunt forțați de multe ori să lucreze 24 din 24 și că așteaptă ajutor.

David Davițoiu: manager spitalul „Sf. Pantelimon”: „Muncesc medicii de la ATI 24 din 24, sunt căpiați, dar nu putem să lăsăm pacienții. A mai fost detașat un medic, sperăm ca astăzi să ne mai detașeze. Multă muncă, tensiune mare, așteptăm ajutor. Cu personalul mediu, auxiliar ne-am mai descurcat, cu medicii mai puțin. Peste tot în țară este deficit de medici ATI. Sunt spitale județene care funcționează cu 2-3 medici ATI. Lipsa personalului ne termină, iar la noi în continuare fluxul de pacienți este foarte mare și cred că va trebui să extindem în continuare numărul de paturi. Zilnic vin 15-20 de pacienți Covid care au nevoie de oxigen și pe care trebuie să îi tratăm, pentru că nu avem unde să îi transferăm. Nu putem să spunem că am închis, trebuie să tratăm pacienții.”

În acest spital, secțiile ATI Covid și ATI non-Covid sunt separate, fapt ce permite tratarea pacienților care au nevoie de ajutor, deși nu sunt infectați cu noul virus. „Sf. Pantelimon” a fost primul spital la care a fost transferată o morgă mobilă, pentru pacienții cu un final tragic în unitatea medicală.