• O clinică din Germania a tratat post covid peste 600 de persoane în ultimul an.
  • Pacienţii încep să manifeste sechele şi la peste patru luni după ce s-au vindecat.
  • Directorul medical al clinicii spune că cei care ajung la clinică sunt adesea tineri.

O clinică din nordul Germaniei care până în pandemie se ocupa de pacienţii cu boli pulmonare precum astmul, ajută acum la recuperarea post Covid a pacienţilor. Simone  are 50 de ani şi este asistentă medicală. La patru luni de la infectare a început să se confrunte cu o stare de oboseală severă şi a apelat la serviciile clinicii.

Simona Ravera, pacientă a clinicii: „Este clar că nu poţi funcţiona sau gândi normal, nu eşti capabil să-ţi gestionezi treburile zilnice, iar ceea ce te încetineşte cu adevărat este să te simţi ca un străin în propriul corp. De asemenea, te simţi deprimat pentru că nu ştii cum va arăta viitorul, dacă acest lucru se va sfârşi vreodată. E înfricoşător”

În ultimul an clinica a tratat aproximativ 600 de persoane din toată ţara.Medicii spun că oamenii nu iau în serios simptomele şi ajung la medic târziu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Joerdis Frommhold, director medical al clinicii: „Aceşti pacienţi, despre care mi-e teamă să spun că sunt adesea tineri ce au vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani. Simptomele pentru aceşti pacienţi tind să revină după o perioadă de aproximativ una până la patru luni. Ei dezvoltă simptome de oboseală şi o scădere bruscă a capacităţii lor de performanţă.”

Heike Risch este o altă pacientă a clinicii care s-a infectat cu COVID-19 de la un copil la grădiniţa unde lucra. După ce s-a externat din spital nu a mai putut să se deplaseze fără ajutor. Centrul de recuperare îi dă speranţa că ar putea reveni în mijlocul copiilor.(

Heike Risch, pacientă a clinicii: „Nu vreau să fiu acasă. Îmi place să lucrez cu copii, dar pentru a face acest lucru trebuie să mă pot concentra. Trebuie să poţi face două lucruri simultan şi trebuie să mă pot baza că pot face asta. Am responsabilitate pentru copii.”

Medicii din Germania spun că nu acordăm suficientă atenţie efectelor pe care infectarea cu virusul Sars-Cov2  le produce în organism. Ei avertizează că sechele pot apărea la intervale diferite de timp în funcţie de persoană.

Joerdis Frommhold, director medical al clinicii: „Atâta timp cât nu înţelegem că nu toţi cei vindecaţi sunt vindecaţi, nu vom putea accepta aceste simptome. Trebuie să existe o campanie de informare, cum ar fi fost pentru HIV, care să explice că există diferite experienţe cu boala chiar şi după ce cineva a supravieţuit unei infecţii COVID.”