• De marți, o nouă etapă de relaxare
  • Liber la petreceri, se deschid cluburile, locurile de joacă şi piscinele la interior
  • Florin Cîţu: „De mâine, putem să vaccinăm şi adolescenţii”
  • Doar 20.000 de de vaccinări cu prima doză în ultimele 24 de ore
  • 153 de îmbolnăviri, cel mai mic număr de cazuri din ultimul an

De marți e liber la petreceri! Se redeschid cluburile, discotecile, locurile de joacă și piscinele la interior. Bineînţeles, cu program limitat. Iar competițiile sportive se pot ţine cu spectatori și în spații închise.

În cifre, situaţia arată bine. Luni am avut cel mai mic număr de cazuri din ultimul an: 153 de îmbolnăviri, raportate la aproape 10.000 de teste. Vaccinarea însă merge cu frâna de mână trasă. Interesul oamenilor e tot mai scăzut. Doar 20.000 de vaccinaţi cu prima doză, iar aproape 50.000 cu a doua. Guvernul speră să mai bage la statistică adolescenţii şi le face un cadou, chiar de Ziua Copiilor.

„De mâine, putem să vaccinam si adolescenţii. Îi incurajez pe părinţi să ia cea mai buna decizie pentru copiii lor. Dar trebuie să înţelegem că e nevoie de cât mai multe persoane vaccinate pentru a trece de pandemie”, a spus premierul Florin Cîțu.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

„Pare că s-a frânat, deși ce s-a întâmplat, probabil că am dat cu capul de un plafon. E acel plafon care e la limtia celor care doreau spontan, fără să îi încurajeze nimeni să se vaccineze. Noi credeam că e pe la 35-40%, se dovedește că e la 22%. Nu e nimeni vinovat, poate faptul că nu am făcut evaluări mai bune. E bine că nu avem cazuri”, a spus la Aleph News Sorin Ioniţă, expert în politici publice.

Sorin Ioniță a vorbit și despre felul în care statul a gestionat campania de vaccinare.

„În România a fost un grup de comunicare care se ocupa cu datele de pandemie și un alt grup, acesta al doctorului Gheorghiță, care se ocupă cu vaccinarea. Eu nu știu cât comunică ele între ele. Pare că 50% e efortul nostru că ne vaccinăm, dar nu atât cât am putea și restul așteptăm de la Dumnezeu să nu mai dea și valul 4. Deocamdată cifrele sunt jos, deci e justificată deschiderea. Pare că unii o iau ca pe o încurajare că nu mai e nevoie să ne vaccinăm, ceea ce e greșit”, a adăugat Sorin Ioniță.