• 40 de medici pensionari participă la vaccinarea populației la Madrid
  • 3.000 de medici și asistente căutau un loc de muncă în luna ianuarie
  • Spania vrea să atingă imunitatea de grup în luna august

Spania apelează la cadrele sanitare pensionate ca să accelereze vaccinarea. Zeci de medici și asistente se întorc la serviciu ca voluntari pentru imunizarea cu serurile anti-COVID. Guvernul vrea să vaccineze 33 de milioane de oameni până în august.

Campania de reangajare a început de câteva săptămâni și este în plină desfășurare. Numai la Sala Polivalentă Wizink Center din Madrid lucrează, de vineri, 40 de pensionari care au fost contractați ca să vaccineze peste 4.000 de persoane pe zi.

Sunt zeci de medici și asistente sub 70 de ani care au fost rechemate să pună umărul la vaccinare în mai multe regiuni ale Spaniei precum Andaluzia, Asturia, Rioja și Valencia și toți sunt plătiți fără să piardă pensia. Majoritatea spun însă că fac acest efort din dorința de a ajuta, mai mult decât pentru beneficiile financiare.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Spania vaccinează în continuarea su serul AstraZeneca

Se vaccinează în continuare cu serul de la AstraZeneca și Oxford, iar la Madrid au fost ratate mai mult de jumătate din programările de vineri. În majoritatea regiunilor, procentajul de abandon este nesemnificativ și sunt zone în care au fost onorate toate programările cu vaccinul AstraZeneca.

Mai mult, administrația regională cere guvernului să permită madrilenilor sub 60 de ani să li se dea voie să ceară să fie vaccinați cu AstraZeneca, în ciuda limitei de vârstă care a fost stabilită în mod prevetiv doar pentru cei între 60 și 65 de ani.

Au fost administrate deja 2,4 milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca în Spania

Nu a fost luată o decizie în cazul persoanelor vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca, dar experții consultați de Ministerul spaniol al Sănătății susțin că se lucrează cu posibilitatea de a renunța la a doua injecție sau cu opțiunea de a face rapelul cu serul de la Pfizer sau Moderna.

Vaccinarea cu AstraZeneca nu se oprește în Spania, iar unul dintre cei mai cunoscuți actori spanioli, José Coronado, tocmai a primit prima doză și a făcut un apel în favoarea imunizării, în ciuda potențialelor reacții adverse.