• Persoana afectată este internată la Spitalul Universitar Virgen Macarena.
  • O femeie din Coria del Río (Sevilla) și-a pierdut viața în august din cauza acestei boli. 
  • Virusul West Nile este transmis de mușcătura țânțarului din specia Culex.

Ministerul Sănătății și Familiei a confirmat un nou caz de virus West Nile în Sevilia, în orașul Castilblanco de los Arroyos. Persoana afectată este internată la Spitalul Universitar Virgen Macarena, după cum a raportat Ministerul prin Direcția Generală de Sănătate Publică și Management Farmaceutic. 

Cazul a fost confirmat de laboratorul de referință din Granada și, după rezultatele testelor, au fost activate toate protocoalele și măsurile de sănătate publică prevăzute în acestea.

După cum se stabilește la punctele șapte și zece din Programul cuprinzător de supraveghere și control al vectorilor pentru febra West Nile (FNA), Ministerul Sănătății și Familiei a convocat comitetul director.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Patru infectați până acum în acest an

În august, anul acesta, s-a înregistrat primul deces cauzat de această boală, cauzată de înțepătura de țânțar din specia Culex, în Coria del Río (Sevilla), iar alte două persoane din vecinătatea regiunii Sevilla au fost afectate la scurt timp. Unul dintre ei a necesitat îngrijiri medicale și a fost internat, celălalt infectat nu  prezenta simptome grave ale virusului. 

Din 2020, când șapte persoane și-au pierdut viața într-un focar de meningoencefalită din cauza acestui virus, Ministerul a întreprins diverse acțiuni pentru a încerca oprirea transmiterii bolii.

Lupta Andaluziei împotriva țânțarilor

Printre măsuri, merită subliniată crearea unui grup de experți în controlul țânțarilor care colaborează cu personalul din Consiliul Superior pentru Cercetări Științifice (CSIC). De asemenea, a fost dezvoltat Programul de Supraveghere și Control Vectorial Integrat pentru virusul West Nile, care a început cu pregătirea unei hărți a riscului în care sunt suprapuși diferiți factori, cum ar fi existența zonelor umede, regimul de precipitații, regimul de temperatură și detectarea țânțarilor și virusurilor culex în anotimpurile anterioare.

De asemenea, și de la dezvoltarea acestui program, a fost stabilită necesitatea ca fiecare municipiu cu nivel de risc 2 sau mai mare să realizeze un plan de control și supraveghere. După detectarea primei prezențe a virusului, anul acesta în luna august, Ministerul Sănătății și al Familiei a trimis aceste informații municipiilor afectate pentru a intensifica măsurile de control și a pune în aplicare aceste planuri.

Recomandări pentru prevenirea transmiterii epidemiei

De la Serviciul de supraveghere epidemiologică din Spania, se reamintește faptul că nu este posibilă transmiterea virusului de la persoană la persoană și că transmiterea menționată se face prin mușcătură, astfel încât măsurile de prevenire a infecției la om se bazează pe evitarea mușcăturilor de țânțari. Astfel, li s-a recomandat să folosească plase de țânțari la ferestre și uși, să încerce să nu petreacă prea mult timp în aer liber, între amurg și zorii zilei, și să încerce să lase lumina stinsă.

Păstrarea zilnică a unei igiene corporale adecvate este o altă acțiune propusă. De asemenea, purtarea de îmbrăcăminte care acoperă pielea cât mai mult posibil, scuturarea înainte de a fi folosită dacă a fost așezată în exterior și utilizarea corectă a substanțelor repelente pentru protecție anti țânțari sunt măsuri care devin esențiale atunci când este vorba de evitarea infectării.

Sursa: rtve.es