• Există lucruri pe care părinții îngrijorați le pot face astăzi pentru a evita un eventual scenariu de suicid.
  • Dacă pediatrul se implică din timp și dispune de toate instrumentele necesare, are capacitatea de a reduce gravitatea multor probleme de sănătate mintală.
  • Mulți copii au ajuns în departamentele de urgență în timp ce așteptau să fie îngrijiți, potrivit unui nou studiu realizat la Spitalul de Copii din Boston.

Pandemia COVID-19 și izolarea pe care a impus-o au avut un impact dramatic asupra sănătății mintale a copiilor, crescând cererea de servicii într-un sistem deja supraîncărcat. Ca urmare, mulți copii au ajuns să fie internați în departamentele de urgență în așteptarea îngrijirii pentru problemele de sănătate mintală, potrivit unui nou studiu realizat la Spitalul de Copii din Boston. Așteptarea medie a fost de aproape cinci zile fără tratament specializat.

„Aceasta este o problemă uriașă la nivel național”, a declarat Dr. Jennifer Havens. Ea este profesor și președinte al secției de psihiatrie a copiilor și adolescenților la NYU School of Medicine din New York.
„Cererea de servicii de sănătate mintală a crescut dramatic din cauza COVID-19, iar capacitatea de îngrijire psihiatrică în regim de internare pentru copii este, în cel mai bun caz, marginală, astfel că asistăm la o întârziere în ceea ce privește serviciile de sănătate mintală în regim de internare și ambulatoriu”, a declarat Havens, care nu are nicio legătură cu noul studiu.

Pentru studiu, Dr. Patricia Ibeziako, șef asociat al serviciilor clinice din cadrul departamentului de psihiatrie și științe comportamentale al Spitalului de Copii din Boston, și colegii săi au comparat înregistrările spitalicești din primul an al pandemiei (martie 2020 – februarie 2021) cu cele din anul anterior.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În această perioadă, aproape 3.800 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani au fost internați în departamentul de urgență sau în unitățile de internare pentru probleme de sănătate mintală. Aproximativ 8 din 10 au avut vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

În anul dinaintea pandemiei, 50% dintre copiii care au fost internați în spital au avut idei suicidare sau au avut tentative de suicid. Acest număr a crescut la 60% în primul an al pandemiei, arată studiul. În plus, în primul an al pandemiei au existat creșteri semnificative ale internărilor în domeniul sănătății mintale pentru depresie, anxietate, tulburări alimentare, abuz de substanțe și tulburări obsesiv-compulsive.

Un număr din ce în ce mai mare de copii au stat zile întregi în departamentul de urgență din cauza problemelor de sănătate mintală în primul an al pandemiei. Durata medie de internare a crescut de la 2,1 zile înainte de pandemie la 4,6 zile în timpul pandemiei, au arătat concluziile. Studiul a fost publicat online recent în Hospital Pediatrics.

Ce pot face părinții în aceste cazuri

Există lucruri pe care părinții îngrijorați le pot face astăzi pentru a evita un eventual scenariu. „Nu așteptați până când lucrurile se înrăutățesc”, a declarat Dr. Meghan Schott, directorul medical al serviciilor de urgență psihiatrică de la Spitalul Național pentru Copii din Washington D.C. „Înscrieți-vă pe o listă de așteptare pentru îngrijire și servicii de îndată ce observați o problemă”, a spus Schott, care nu a fost implicată în studiu.

„Numărul de internări este în creștere deoarece copiii vin cu boli mintale grave și se agravează”, a spus Schott. „Căutarea serviciilor ambulatorii de îndată ce există un mic indiciu al unei probleme poate ajuta la evitarea necesității internării.”

Internatul nu abordează problema de bază. „Dacă stai doar în camera de urgență sau la etajul medical, nu primești cu adevărat serviciile de care ai nevoie”, a spus ea. În cazul în care copilul dumneavoastră trebuie să fie internat pentru probleme de sănătate mintală, căutați spitale care au unități de psihiatrie pediatrică, a adăugat Schott.

Sistemul este stricat și, din păcate, nu există o soluție rapidă, a precizat Havens. „Trebuie să mărim forța de muncă și să creștem ratele de rambursare”, a spus ea. „Problemele forței de muncă sunt legate de rambursare deoarece dacă nu plătești cuiva un salariu decent, nu poți recruta oameni”, a spus Havens.

„Am scos de nicăieri paturi din unitatea de terapie intensivă pentru pacienții COVID-19 la începutul pandemiei, iar sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani”, a adăugat Havens. „Chiar trebuie să ne dăm seama cum să reparăm acest sistem”.

Pediatrul dumneavoastră are un rol important în a-i ajuta pe copiii cu probleme de sănătate mintală să primească îngrijirea de care au nevoie, a declarat Dr. Steven Abelowitz. El este directorul medical regional al Coastal Kids Pediatrics din Irvine, California.