• Spitalul de Boli Infecțioase din Iași nu mai are oxigen medicinal. Spitalul a primit 72 de butelii de oxigen iar alte 60 urmează să ajungă din Suceava.
  • Conducerea DSP Iaşi a anunţat că duminică 50 de butelii de oxigen au fost împrumutate de la Spitalul Judeţean din Suceava pentru a acoperi necesarul unităţilor medicale din Iaşi.

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a început să trateze bolnavii cu oxigen tehnic, după ce consumul de oxigen a depășit capacitatea furnizorilor de a asigura necesarul.

Reprezentanții spitalului spun că au făcut demersuri pentru rezolvarea problemei, dar presiunea pe spitale și mai ales pe secțiile de Terapie Intensivă începe să se resimtă tot mai tare.

Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a povestit la Aleph News situația extrem de dificilă prin care trece unitatea pe care o conduce.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Reprezentanţii DSP Iaşi spun că „încă de săptămâna trecută au apărut disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii aprovizionării cu oxigen la nivelul cerinţelor”.

Pentru a diminua riscul apariţiei unei situaţii în care pacienţilor să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentraţie de 93% poate fi utilizat în spitale.

„Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. Prin urmare, în contextul pandemic actual şi în condiţiile apariţiei unor situaţii urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentraţie de 93% reprezintă o soluţie viabilă”, arată reprezentanţii DSP Iaşi înr-un comunicat.

Conform acestora, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi folosesc aceeaşi sursă de oxigen. „Având în vedere că în momentul de faţă se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluţia propusă de CNCCI, reprezintă singura alternativă pentru situaţiile în care toate rezervele vor fi epuizate”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii DSP Iaşi susţin că sunt asigurate surse de oxigen pentru luni, 1 noiembrie, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Judeţean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecţioase Iaşi, 50 de butelii de oxigen.

Aceştia au anunţat că alte 76 de tuburi de oxigen au sosit la Iaşi de la Galaţi şi că s-a oferit un sprijin şi de la Spitalul din Roman, de 5 tuburi de oxigen.

„O soluţie complementară o reprezintă utilizarea staţiei de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iaşi, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic”, mai arată DSP Iaşi.