• La SJU Craiova medicii operează doar urgenţele, reţeaua de oxigen e suprasolicitată
  • În Secţiile ATI COVID, non-Covid şi UPU sunt 68 de bolnavi conectaţi la oxigen
  • Soluţia bolnavilor cronic este să se opereze la privat

Dacă n-ai o urgență, nu te mai poţi opera la Spitalul Judeţean din Craiova. Reţeaua de oxigen a spitalului este suprasolicitată din cauza numărului mare de bolnavi din Terapie Intensivă, iar în sălile de operaţie presiunea oxigenului scade.

Dacă înainte de pandemie erau, în medie, 10-15 bolnavi în ATI, acum, 68 de pacienţi primesc zilnic oxigen. Numai în Secţia ATI COVID sunt 24 de bolnavi ventilaţi mecanic.

Conducerea spitalului a hotărât să încercăm să prioritizăm intervenţiile chirurgicale în funcţie de nivelul de urgenţă. (…) Pacienţii cronic îi programăm.(…) Spre exemplu, la nivelul clinicii noastre avem programări pentru toată luna aprilie şi deja am început să programăm pentru luna mai“, spune Stelian Mogoanță, şef Secţia Chirurgie III, SJU Craiova.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Acum, în Craiova, nu prea mai ai variante, dacă vrei să te operezi. Toate spitalele sunt pline cu pacienţi COVID-19.
Mădălina Popa a venit la o clinică privată. Se teme să nu se îmbolnăvească în spitalele de stat.

„Nu sunt o urgenţă. Cred că şi dacă aş fi o urgenţă, la un moment dat, aş apela mai degrabă la un spital privat, în limita posibilităţilor, cât mi-ar permite intervenţia“, spune Mădălina Popa, pacient.

La fel ca Mădălina sunt zeci de bolnavi care vin la clinicile private pentru operaţii. De când a început pandemia, medicul chirurg Gabriel Mogoş are cu 20% mai mulţi pacienţi decât înainte. Asta în timp ce, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, de exemplu, numărul intervenţiilor chirurgicale, în cazul bolnavilor cronic a scăzut cu 30%.

„Putem să asigurăm micile urgenţe, în limita programului clinicii, însă marile urgenţe nu le putem asigura. Din acest punct de vedere, noi ne selectăm foarte bine pacienţii. Nici chiar toate cazurile chirurcigale, care vedem că ar avea risc foarte mare, risc de complicaţie (…) le orientăm către alt spital“, spune Gabriel Mogoș, medic chirurg.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova ia în calcul realizarea unei noi reţele de oxigen. Vor mai trece câteva săptămâni, însă, până când aceasta va fi gata. Pentru că reţeaua este suprasolicitată, nici secţia ATI COVID nu poate fi extinsă, aşa cum era programat.