- Spitalul Sfânta Maria din Capitală a primi acreditare pentru transplant pulmonar.
- Spitalul Sf. Maria a transplantat 8 pacienţi în intervalul 2018 – 2020.
- 6 pacienţi se află pe lista de aşteptare pentru un transplant pulmonar.
Vești bune pentru pacienții care au nevoie de un transplant de plămân. Singura instituţie capabilă să facă astfel de intervenții chirurgicale a reprimit acreditarea la fix trei luni după ce ea a fost pierdută.
Advertisment
Când urmează să aibă loc primul transplant?
Să stii că activitatea de transplant depinde în primul rând de donatori, asta îți spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Monica Althamer. Cazurile complexe şi cele pediatrice vor fi trimise în continuare la centre de transplant din străinătate și asta pentru că România încă nu are un program de transplant pediatric. Anul acesta, îti spun că a fost semnat un acord cu Italia care s-a angajat să primească anual cel mult cinci pacienţi ce au nevoie de transplant pulmonar. Cei 5 incluşi pe listă şi se află déjà în evaluare în centrele din Italia.
Câți pacienți sunt în acest moment pe lista de așteptare pentru un transplantul pulmonar?
Erau șase pacienţi în luna martie pe lista de aşteptare, însă toti pacienţii vor fi reevaluaţi. Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Radu Zamfir îți spune că Romania pregătește un sistem national de prelevare multiorgan care să includă medicii care efectuează această procedură într-un sistem tip gardă dedicat. Se vor relua cursurile de pregătire profesională în activitatea de transplant, atât în ţară, cât şi în străinătate. În acest moment pe lista de aşteptare sunt 29 de oameni care aşteaptă să facă un transplant cardiac, 606 oameni aşteaptă să facă un transplant de celule stem hematopoietice, 419 au nevoie de un transplant hepatic, iar 3.162 de români aşteaptă să facă un transplant renal.
Recomandări
Partenerii noștri