• României îi pică dinții, copiilor li s-au topit dinții de lapte, iar statul român a abandonat stomatologia
  • Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr.Leahu: ,,În România, doar 1%  din banii din sănătate sunt dedicați pentru problema dinților“

Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr.Leahu, a declarat în emisiunea ,,Ochii pe mine!” că educația stomatologică, extrem de importantă, lipsește în România. Medicul a făcut, încă din 2013, o campanie pentru educarea publicului în ceea ce privește mersul la stomatolog și importanța sănătății danturii.

Concluzia este una deloc optimistă: României îi pică dinții, copiilor li s-au topit dinții de lapte, iar statul român a abandonat stomatologia, lăsând-o total în grija privaților.

Studiu Kantar: 5 din 10 români nu au fost deloc la stomatolog în pandemie

Invitatul lui Vlad Craioveanu a declarat și faptul că pandemia a accentuat situația deja existentă în anii trecuți. Mai exact, potrivit studiului Kantar din 2021, 5 din 10 români nu au fost deloc la stomatolog în pandemie.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

,,Studiul Kantar, ianuarie 2021, este deja în al treilea an în care îl facem, îl comandăm pentru că am pornit în 2013 o campanie amplă de a educa publicul și în care facem eforturi să mergem la televizor, să fim prezenți cu materiale pe site-ul nostru, pe youtube, peste tot. În România, sunt acum cam 17.000-18.000 de stomatologi. La câți oameni merg la stomatolog, e un număr mare. Dacă ar merge toți românii la stomatolog ar fi un număr mic. (…) Încă nu facem destul, din moment ce și în anul cu pandemie 5 din 10 români nu au fost deloc la stomatolog. Cu un an în urmă, cam tot pe acolo erau”, explică Ionuț Leahu.

Ionuț Leahu: ,,Ce mă îngrijorează pe mine cel mai tare este studiul despre familiile cu copii”

Medicul a vorbit și despre un alt motiv major de îngrijorare și anume frecvența cu care părinții își aduc aduc copiii la stomatolog. Acesta a mai spus că dantura are niște implicații mai mari decât frumusețea și că unora dintre copiii care nu au fost îngrijiți corespunzător, li s-au topit dinții de lapte.

,,Deci dacă ai copii, ți-ai dus vreodată la stomatolog copilul? Aproape 35% din familiile cu copii din România nu și-au dus niciodată copilul la stomatolog. Este responsabilitatea noastră ca părinți. Și eu am doi copii și trebuie să îi îngrijesc. Până la 18 ani este de datoria mea să mă asigur că au toate șansele în viață la pornire. (…)

Dantura are niște implicații mult mai mari decât frumusețea. Trebuie să înțelegem că sunt în România copii de 2-3 ani care din cauza faptului că nu au fost îngrijiți corespunzător li s-au topit dinții de lapte. Un copil la 2-3 ani fără dinți nu se poate alimenta corect și implicit nu crește. Nu i se dezvoltă corpul, dar nici creierul.

Ionuț Leahu, despre CAS și problema dinților

Ionuț Leahu ridică și o altă problemă existentă în stomatologia românească și anume aceea că nu există ,,implicarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și o decontare reală a serviciilor.”

,,Deși este o problemă asta cu dinții, care afectează 95% din populația României, CAS asigură un buget de 1%. Deci din totalul de bani care se cheltuiesc în sănătate în România, 1% sunt dedicați pentru dinți și sunt așa: niște cabinete școlare care au contract cu CAS, mai sunt niște medici care mai au contracte cu CAS, inclusiv noi am făcut contract CAS ca să învățăm, să vedem ce se întâmplă. Aveam un buget de 1.800 lei de medic. Cu 1.800 lei de medic, trebuie să alegi, să zici bun, luna asta tratez ăștia trei copii, luna viitoare ceilalți patru copii și apoi se termina bugetul.

Ionuț Leahu: ,,Noi am pornit să rezolvăm o problemă în România!”

,,Eu nu am văzut pe nimeni să picheteze sediul CAS sau a Ministerului Sănătății, să arunce cu vopsea roșie pe scări pentru că nu au decontarea serviciilor stomatologice. Deci, atâta timp, cât nu o cere asiguratul, pacientul, cumva, eu din postura de furnizor, oricine s-ar putea uita la mine să zică: tu ai un interes aici, tu vrei să ai o bază mai mare de unde să încasezi. Dar nu despre asta e vorba. Noi am pornit să rezolvăm o problemă în România.”

Ionuț Leahu: ,,Nu pot să fiu tot timpul drăguț, dacă trebuie să spunem și niște adevăruri”

Ionuț Leahu și echipa sa îți doresc să schimbe paradigma în România, în ceea ce privește mersul la stomatolog.

,,Vreau să schimb o paradigmă, cea a mersului la stomatolog în România și a comportamentului față de medicul stomatolog. Eu nu pot să fiu corect politic. Nu pot să fiu tot timpul drăguț, dacă trebuie să spunem și niște adevăruri. (…) Rezultatul studiul ne arată faptul că statul român a abandonat stomatologia. S-a numit privatizare.”

Ionuț Leahu: ,,Sunt copii care nu au văzut niciodată un stomatolog!”

,,Sunt implicat alături de o fundație în care colegele merg cu niște cabinete mobile la sate și oferă tratamente gratuite copiilor de la sate. Cred că sunt copiii din a doua, a treia generație, care nu au văzut niciodată un stomatolog. Vorbim de acea Românie uitată.”