• Ștefan Dascălu: „Veți găsi oameni care, imediat după ce au făcut vaccinul, în aceeași zi, au suferit un accident rutier”
  • Ștefan Dascălu: „Din perspectiva științifică, omenirea a avut de câștigat. A fost însă un preț foarte mare pe care l-am plătit”
  • Ștefan Dascălu, despre fake news-uri. Un dușman, poate chiar mai periculos decât Covid-ul a fost dezinformarea”
  • Ștefan Dascălu: „Vaccinul are efecte extrem de rare și ele sunt de natură alergică. Aceste vaccinuri sunt mai sigure decât multe alte lucruri pe care le luăm de la farmacie sau de la magazin”

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford – invitat în emisiunea „Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – facem radiografia unui an pandemic. Vorbim despre readaptare, reinventare și supraviețuire. Îți spune ce crede despre controversele iscate în legătură cu vaccinul Astra Zeneca, dar și cât de eficientă este vaccinarea în fața noilor tulpini.

Ne-a schimbat. Ne-a transformat. Am pierdut. Ne-a făcut să redescoperim lucrurile mărunte pe care, altădată, le consideram nesemnificative. Ne-am pus măștile, dar am stat mai mult cu noi înșine. A trecut un an, de când vidul din Covid ne-a resetat existența. Rămân, în continuare, multe semne de întrebare, dileme și controverse. Peste toate, o dulce umbră de speranța! 16 martie 2021. Un an de pandemie. Oare ce am câștigat dintr-un an pierdut?

Ștefan Dascălu: „Nimeni nu a creat aceste vaccinuri ARN mesager peste noapte!”

Ștefan Dascălu îți spune cu ochii cercetătorului ce a câștigat, dar și ce a pierdut omenirea într-un an care ne-a resetat tuturor existența.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

„S-au câștigat anumite lucruri din perspectiva sănătății publice și ne gândim că, într-un an de zile am reușit să avem câteva vaccinuri care sunt eficiente și sunt sigure împotriva unui nou agent infecțios pe care nu-l cunoșteam înainte. Dând toate lucrurile rele la o parte, anul 2020 a arătat că omenirea este capabilă să răspundă la un pericol extraordinar de mare. Am reușit să implementăm, în sfârșit, vaccinurile ARN mesager. Cercetarea pentru ele a avut loc de zeci de ani – încă o dată subliniem faptul că nimeni nu a creat aceste vaccinuri ARN mesager peste noapte, tot ce s-a făcut a fost ca el să fie adaptate pentru acest nou agent infecțios – dar acum am pot fi implementate pe scară largă și avantajul lor pe viitor va fi unul foarte mare.”

Ștefan Dascălu: „Mă aștept ca, într-un an de zile, să revenim puțin la normalitatea de dinainte de pandemie!”

Cercetătorul român la Oxfort îți explică motivele pentru care el își păstreză doza de optimism. Care sunt previziunile sale în legătură cu revenirea la normalitatea mult așteptată?

„Nu cred că, ce avem acum și prin ce am trecut până în momentul de față, va mai fi mult timp de acum înainte. Cu ajutorul vaccinurilor, cu ajutorul noilor tratamente, cu prudența și înțelegerea oamenilor, vom reuși să trecem foarte repede peste acest lucru. Mă aștept ca, într-un an de zile, să revenim puțin la normalitatea de dinainte de pandemie.”

Ștefan Dascălu: „Sunt lucruri care au atins saturația!”

Ștefan Dascălu recunoaște însă că întreaga societate a obosit de restricțiile impuse de apariția virusului. Însă, îți mai spune că, acum, este momentul să tragem cât mai mult pentru a nu se distruge tot ceea ce s-a contruit cu mult efort și multe sacrificii din partea tuturora.

„Cu toții am obosit. Se vede că societatea a obosit de măsurile restrictive. Sunt lucruri care au atins saturația. Din acest motiv, oamenii sunt tentați să nu mai respecte anumite măsuri. Tocmai din acest motiv, acum trebuie să fim mult, mult mai prudenți, pentru că suntem aproape de un nivel de imunitate colectivă prin vaccinare. (…) Perioada de imunitate oferită de vaccin este mult mai lungă și mult mai bună decât cea oferită prin infecția naturală.”

Ștefan Dascălu: „Primul SARS care a apărut în 2004 a reușit să fie stăpânit!”

Dând timpul înapoi, Ștefan Dascălu recunoaște că nu se aștepta ca pandemia să ia o asemenea amploare. Susține însă că, dezinformarea și face news-urile apărute – de-a lungul perioadei de la izbucnirea epidemiei – au creat panică în rândul oamenilor.

„Sincer, nu. În momentul respectiv, nu credeam în niciun caz că se va ajunge la pandemie. Aveam oarecum speranța naivă că se va întâmpla cu acest virus ce s-a întâmplat și cu altele dinaintea lui. Primul SARS care a apărut în 2004 și a infectat oameni, a ucis oameni a reușit să fie stăpânit și a reușit să nu ajungă în circulație.”

Ștefan Dascălu: „Decizia de a suspenda vaccinul AstraZeneca nu a fost fundamentată științific, ci este o decizie politică”

Invitatul lui Vlad Craioveanu vorbește și despre controversele iscate în jurul vaccinului AstraZeneca, produs de Universitatea Oxford.

Reamintim că România va continua vaccinarea cu AstraZeneca, după cum a anuțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), pe fondul cazurilor de reacții adverse și decese care au dus la suspendarea vaccinului în mai multe țări europene.

CNCAV explică faptul că, în speța AstraZeneca, cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată.

„Ne uităm și acum ce se întâmplă cu vaccinurile. Și toată dezinformarea care a avut și are loc despre vaccinuri. Toate servesc ca muniție pentru antivacciniști, și anticonspiraționiști. Însăși decizia de a suspenda vaccinul Oxford/AstraZeneca, contribuie la neîncrederea oamenilor, tocmai pentru că, după părerea mea, nu a fost fundamentată științific, ci este o decizie politică.”

Ștefan Dascălu: „Deocamdată, datele nu ne sugerează niciun motiv de îngrijorare!”

„Eu cred că explicația este mult mai simplă. Este o precauție mai mult politică, decât științifică sau medicală. Tocmai pentru că, instituțiile acreditate, recomandările lor au fost să se continue vaccinarea cu vaccinul Oxford AstraZeneca. (…) Asta nu înseamnă că a existat o relație de cauzalitate. Se investighează în continuare ce condiții preexistente, ce constituție au avut acei pacienți care au primit vaccinul AstraZeneca. Deocamdată, datele nu ne sugerează niciun motiv de îngrijorare.”

Ștefan Dascălu, despre controversele vaccinării

„Vă spun că veți găsi oameni care imediat după ce au făcut vaccinul, în aceeași zi, au suferit un accident rutier. Acum, nu știu dacă veți considera faptul că vaccinurile cauzează accidente rutiere și acest lucru ar trebui scris în prospect. (…) Vaccinarea este un act medical, dar este un act medical invaziv, extrem de polarizant. Vaccinul are efecte extrem de rare și ele sunt de natură alergică. Aceste vaccinuri sunt mai sigure decât multe alte lucruri pe care le luăm de la farmacie sau de la magazin”, conchide cercetătorul Ștefan Dascălu.