• Strategia naţională de vaccinare a fost aprobată în Guvern
  • Ministerul Sănătăţii îţi spune că documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune
  • Spre deosebire de alte ţări europene în care deja e clară procedura, noi nu ştim mai nimic
  • Strategia naţională de vaccinare va fi discutată şi în CSAT-ul de pe 3 decembrie

Sunt mai bine de trei săptămâni de când auzi despre strategia de vaccinare. Informaţiile însă, le primeşti greu şi nu sunt deloc clare. Planul a fost adoptat în Şedinţa de Guvern seara trecută, dar exact ce curpinde documentul nu ştii.

„Documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti COVID-19 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi respectiv a mortalităţii generate de COVID-19,” se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

Ştii că primii care vor fi vaccinaţi sunt cei care lucrează în sistemul sanitar, asta ţi-a spus la Aleph News şi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. Dar deja se vorbeşte şi despre personal din domenii cheie.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ionel Dancă, Şeful Cancelariei Primului Ministru: „Grupurile prioritare au fost stabilitate pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2: principalele categorii care vor fi vaccinate împotriva SARS-CoV-2 sunt următoarele personalul din domeniul sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în caz de infecţie cu SARS-CoV-22 şi personalul din alte domenii cheie, esenţiale pentru buna funcţionare a societăţii.”

Singura informaţie mai clară pe care ai primit-o legată de această campanie e că totul se va face printr-o platformă.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Va exista o platformă unică în care vor fi introduse toate aceste date sub trei modalităţi: programare electronică, telefonică şi prin medicul de familie.”

„Evident că datele vor fi culese de la nivel bazal, de la nivelul reţelei de medicină de familie, dar pacientul fiecare persoană în sine poate să se programeze telefonic sau să intre în platfoma electronică care va fi gata în perioada următoare şi va fi activată în momentul în care bineînţeles vom avea un vaccin şi vom ajunge în etapa respectivă adresată acelei categorii populaţionale.”

Medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica, spune că România ar trebui să adopte strategia britanicilor, iar grupele populaţionale cu risc mai mare de îmbolnăvire să fie primele vaccinate. Medicul Cârstoiu consideră că medicii şi cadrele didactice nu ar trebui să fie prioritari.

Eleodor Cârstoiu, preşedintele sindicatului Promedica: „Această boală atinge mare parte din populaţie.Ea va continua şi va continua şi va atinge mare parte. Cei mai mulţi dintre ei nu vor avea nimic. Dacă nu-i vaccinăm pe cei care riscă să facă o formă gravă de boală, degeaba îi vaccinăm pe ceilalţi.”