- Reuters: Mii de studenţi de la o universitate belgiană vor colecta săptămânal, începând din septembrie, o probă de salivă pentru un test rapid COVID-19, care să înlocuiască tampoanele de exsudat nasofaringian.
- Marea Britanie testează în prezent un test de salivă, ca alternativă la folosirea tampoanelor nasofaringiane, pe aproximativ 14.000 de oameni, iar în mai a fost aprobat şi în SUA primul test de diagnosticare a salivei la domiciliu.
- Dacă se va dovedi eficient, testul va fi inclus în Belgia în strategia naţională de stimulare a testării.
Mii de studenţi de la o universitate belgiană vor colecta săptămânal, începând din septembrie, o probă de salivă pentru un test rapid COVID-19, care să înlocuiască tampoanele de exsudat nasofaringian, cel mai des utilizate acum – unul dintre cele mai mari experimente europene asupra unei noi metode de testare.
Schema-pilot ar putea fi aplicată în alte universităţi, şcoli sau companii dacă se dovedeşte eficientă în identificarea mai rapidă a grupurilor de infectări în rândul studenţilor, au declarat pentru Reuters cercetătorii şi oficiali guvernamentali belgieni.
Belgia, care este una dintre ţările europene cele mai afectate de pandemie, intenţionează ca din toamnă să-şi consolideze capacitatea de testare. Aproximativ 30.000 de studenţi şi personal academic de la Universitatea belgiană din Liege vor folosi testele acasă şi vor aduce tubul cu proba de salivă la laboratoarele universităţii în fiecare săptămână, până în decembrie. Iar „seara vor avea rezultatele”, a declarat pentru Reuters Fabrice Bureau, director adjunct pentru cercetare în cadrul universităţii.
Testele de salivă sunt mai simple şi mai rapide
Testele de salivă, făcute la domiciliu, ar putea creşte mult capacitatea de testare deoarece sunt mai simple şi mai rapide decât tampoanele nasofaringiane obişnuite, care pentru mulţi oameni sunt foarte neplăcute. Dar sunt mai puţin exacte deoarece este mult mai probabil ca virusul să se găsească mai degrabă în nas şi în partea din spate a gâtului decât în salivă, în special la persoanele cu o încărcătură virală scăzută, după cum afirma un studiu al agenţiei de medicamente belgiene săptămâna trecută.
Batoanele nazale detectează virusul în 80% dintre cazurile pozitive, în timp ce testele de salivă au o rată de succes de 60%. Însă repetarea săptămânală a testelor de salivă ar compensa parţial această deficienţă, a spus Bureau.
Tuburile de salivă reduc semnificativ timpul şi personalul necesar pentru efectuarea testelor deoarece inactivarea virusului potenţial, colectat în eşantioane – partea cea mai consumatoare de timp din cadrul procesului de testare – se realizează în tubul respectiv, prin eliberarea automată de substanţe chimice odată ce capacul este sigilat. De obicei această parte a procesului de testare este realizată în laboratoare de înaltă securitate de către experţi medicali.
Întrebat dacă testele la domiciliu ar putea expune oameni sănătoşi la virus dacă tubul nu este închis corespunzător, Bureau a spus că există un astfel de risc. De Backer a minimalizat însă pericolele, spunând că persoanele infectate îi pot contamina pe ceilalţi chiar şi fără tub.
Utilizarea testelor de salivă a fost relativ limitată până în prezent. Marea Britanie testează în prezent un test de salivă, ca alternativă la folosirea tampoanelor, pe aproximativ 14.000 de oameni, în încercarea de a găsi un mod mai simplu şi mai rapid de detectare a focarelor. Iar în mai Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente a aprobat primul test de diagnosticare a salivei la domiciliu.
De Backer a declarat că guvernul belgian va monitoriza îndeaproape proiectul pilot şi ar putea să-l includă în strategia sa naţională de stimulare a testării dacă se va dovedi eficient.
Din octombrie Belgia, o ţară cu 11 milioane de locuitori, intenţionează să testeze până la 90.000 de oameni pe zi, dintre care aproape jumătate în laboratoare tradiţionale, cu maşini de testare automate, realizate de companii mari precum Switzerlands Roche.
- Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
- Descoperă saunele plutitoare din Norvegia: Cum să navighezi Oslo ca un localnic
- Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
- Strălucește de Crăciun: Cele mai căutate tendințe în machiaj pentru sfârșitul anului 2024
- Pune pauză stresului de la muncă: Cum să te deconectezi cu adevărat în vacanță