• Potrivit unui studiu, între 34% și 36% dintre medici suferă de burnout, iar 58% dintre cei tineri doresc să emigreze pentru condiții mai bune de muncă.
  • Aproximativ 80% dintre medici au teamă de malpraxis, ceea ce poate influența practica medicală.
  • Există îngrijorări legate de migrația externă a medicilor, motivată și de condițiile de lucru.

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, a prezentat rezultatele unui studiu sociologic care arată că un procent între 34% și 36% dintre medici suferă de burnout, iar 58% dintre cei tineri doresc să emigreze pentru a lucra în străinătate datorită condițiilor mai bune de muncă. Potrivit aceluiași studiu, aproximativ 80% dintre medicii chestionați au teamă de malpraxis.

În cadrul prezentării, Coriu a declarat: „Anul trecut am făcut acest studiu sociologic, făcut de niște profesioniști de la Facultatea de Sociologie a Universității București, la care au răspuns 8.121 de medici, deci o populație foarte bună. Ne-au interesat 3 direcții, Prima, burnoutul. Rata de burnout este de 34- 36 la sută. Trebuie să vedem că burnoutul nu este o simplă oboseală, poate fi o boală cu depresie, tendințe de suicid și avem colegi care chiar au făcut-o. Apoi este impactul direct pe calitatea actului medical. Un medic în burnout nu mai are aceeași capacitate de a relaționa cu pacientul.”

Referindu-se la intenția de migrație externă a medicilor, Coriu a subliniat: „A doua direcție a fost intenția de migrație externă. Toată populația de medici din România, indiferent de vârstă, de condiția socială, ei bine, la femei este de 25 la sută, la bărbați 30 la sută. Vorbim de oameni care lucrează în România, în sistemul medical, au intenția să plece. La cei sub 35 de ani, intenția este de 58 la sută.”

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
HOLD THE PATRIOT!
22 DE OAMENI MOR ÎN GAZA
NOUL LOOK DE FĂCUT BANI

În ceea ce privește teama de malpraxis, el a menționat: „A treia direcție a fost teama de conflict litigios și malpraxis. Aproape 80 la sută au această problemă cu teama de malpraxis și atunci ei vor practica o medicină defensivă. Toate aceste trei direcții trebuie să ne dea de gândit. (…) Noi am venit cu o nouă lege a malpraxisului, este blocată. Interesul foarte mare nu este. Dacă politicienii vor să lase lucrurile așa… Legat de intenția de migrație externă să știți că nu venitul e o problemă cum era acum 10 ani, salariile au crescut, principalul motiv se referă la condițiile de lucru.”

Citește și