- Aproape jumătate dintre toți adulții americani se confruntă cu boli cardiace, potrivit Asociației Americane a Inimii.
- Mai mult, CDC notează că bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces în Statele Unite.
- Având în vedere aceste statistici sumbre, a fi proactiv în ceea ce privește sănătatea inimii tale, poate fi literalmente o chestiune de viață și de moarte.
Aproape jumătate dintre toți adulții americani se confruntă cu boli cardiace, potrivit Asociației Americane a Inimii. Mai mult, CDC notează că bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces în Statele Unite. Având în vedere aceste statistici sumbre, a fi proactiv în ceea ce privește sănătatea inimii tale, poate fi literalmente o chestiune de viață și de moarte.
Indiferent dacă ai fost diagnosticat cu o afecțiune cardiovasculară sau pur și simplu ai preocupări generale cu privire la menținerea sănătății inimii, există măsuri dovedite științific pe care le poți lua pentru a te ajuta să trăiești mai mult, inclusiv să fi mai atent la ceea ce mănânci. Cercetările recente sugerează că includerea în alimentația ta a mai multor alimente pe bază de plante, în special a celor bogate în acizi grași omega-3, ar putea fi cheia creșterii longevității pentru cei cu probleme cardiovasculare.
Într-o analiză publicată în Journal of the American College of Cardiology, Aleix Sala-Vila, Ph.D., de la Institutul de Cercetare Medicală Hospital del Mar din Barcelona, și colegii lor au analizat datele colectate de la 905 persoane cu vârsta medie de 67 de ani. Toți erau pacienți cu insuficiență cardiacă ale căror probleme cardiovasculare proveneau din diverse cauze. Cei din spatele studiului au observat, de asemenea, nivelurile de acid alfa-linolenic (ALA) ale pacienților, care este un acid gras omega-3 ce poate fi găsit în alimentele pe bază de plante.
S-a făcut o monitorizare a pacienților la o medie de 2,4 ani mai târziu. În acest timp, 140 de pacienți au decedat din toate cauzele, în timp ce 85 au decedat din cauza unor decese legate de cauze cardiovasculare. Când cercetătorii au comparat pacienții cu cele mai ridicate și cele mai scăzute niveluri de ALA, au descoperit că cei cu niveluri mai ridicate aveau un risc mai scăzut de primă spitalizare din cauza insuficienței cardiace, de deces cardiovascular și de deces din toate cauzele.
„Includerea unor alimente bogate în ALA, cum ar fi nucile, în alimentația oricărui individ, indiferent dacă suferă de IC sau nu, s-ar putea traduce în beneficii cardiovasculare, pe lângă efectul putativ asupra insuficienței cardiace”, a declarat Sala-Vila, potrivit Medscape.
„Oricare dintre noi își poate îmbunătăți alimentația în orice moment, iar făcând acest lucru se va traduce printr-o îmbătrânire sănătoasă”, ar fi declarat Sala-Vila pentru TCTMD. „În timp ce acest studiu este observațional, este un alt studiu în ansamblul din ce în ce mai mare de cercetări care indică o relație pozitivă între acizii grași omega-3 și prevenirea sau gestionarea bolilor”, a declarat Blair Persyn, MS, RDN, LDN, CNSC, dietetician înregistrat și proprietar al Bites With Blair.
„ALA și acizii grași omega-3 pot ajuta la prevenirea și gestionarea bolilor de inimă prin efectul lor asupra inflamației”, spune Persyn. „Știm că există o componentă inflamatorie a bolilor de inimă și a altor boli cronice. Nucile și semințele precum cele de cânepă, semințele de chia și semințele de in conțin nu numai acizi grași omega-3 de origine vegetală, ci și antioxidanți, ambele contribuind la combaterea inflamației”, adaugă Persyn.