- Nu este un secret că exercițiile fizice pot proteja inima, dar se pare că sincronizarea antrenamentelor poate fi și mai importantă.
- Potrivit cercetătorilor, activitatea fizică de dimineață pare să ofere cel mai mare beneficiu pentru inimă.
- Cei mai activi la primele ore ale dimineții sau la sfârșitul dimineții au avut un risc cu 11 % și, respectiv, 16 % mai mic de apariție a bolilor cardiovasculare.
Nu este un secret că exercițiile fizice pot proteja inima, dar se pare că sincronizarea antrenamentelor poate fi și mai importantă. Potrivit cercetătorilor de la Societatea Europeană de Cardiologie, activitatea fizică de dimineață pare să ofere cele mai mari beneficii, determinând cel mai mic risc de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
„Este bine dovedit că exercițiile fizice sunt bune pentru sănătatea inimii, iar studiul nostru indică acum că activitatea de dimineață pare să fie cea mai benefică”, spune autorul studiului, Gali Albalak, de la Centrul Medical al Universității Leiden, într-un comunicat de presă.
Albalak și echipa sa au analizat date de la peste 85.000 de persoane din UK Biobank. Înscrierea a inclus adulți cu vârste cuprinse între 42 și 78 de ani care nu sufereau de boli cardiovasculare (MCV) la începutul studiului. În medie, cei incluși în această lucrare aveau 62 de ani și 58% erau femei. Timp de șapte zile la rând, participanții au purtat un dispozitiv portabil de urmărire a activității, iar echipa i-a urmărit pentru a depista incidentele de boli cardiovasculare – prima internare în spital sau decesul survenit în urma unei boli coronariene sau a unui accident vascular cerebral.
După șase până la opt ani de urmărire, 2 911 participanți au dezvoltat boli cardiovasculare și 796 au suferit un accident vascular cerebral. Comparând orele de activitate, cercetătorii au constatat că activitatea între orele 8.00 și 11.00 a generat cel mai mic risc de apariție a ambelor probleme. Echipa a efectuat apoi o a doua analiză, împărțind participanții în patru grupe în funcție de momentul de vârf al exercițiilor fizice. Cele patru grupe au fost împărțite în categorii de exerciții la prânz, dimineața devreme (8.00), dimineața târziu (10.00) și seara (19.00). Autorii studiului au evaluat relațiile dintre ora de vârf a activității și incidentul de boli cardiovasculare, folosind exercițiile de la amiază ca grup de referință.
Femeile obțin cele mai mari beneficii de la exercițiile de dimineață
Echipa a ținut cont atât de vârstă, cât și de sex și a observat în continuare tendințe similare. Cei mai activi la primele ore ale dimineții sau la sfârșitul dimineții au avut un risc cu 11 % și, respectiv, 16 % mai mic de apariție a bolilor cardiovasculare, comparativ cu grupul de la amiază. În plus, cei care au fost cei mai activi la sfârșitul dimineții au avut un risc cu 17 la sută mai mic de accident vascular cerebral incident.
După ce au analizat rezultatele doar în funcție de sex, cercetătorii au constatat că rezultatele au fost semnificative la femei, dar nu și la bărbați. Femeile care au fost mai active dimineața devreme sau târziu au avut un risc cu 22% și, respectiv, cu 24% mai mic de apariție a bolilor cardiovasculare. Mai mult, femeile care erau cele mai active la orele târzii ale dimineții aveau un risc cu 35% mai mic de accident vascular cerebral incident.
Cercetătorii notează că este dificil să se tragă concluzii definitive (în special între sexe) din cauza naturii observaționale a studiului. În ciuda acestui fapt, acesta oferă dovezi bune pentru a sugera cu mai multă încredere că exercițiile fizice de dimineață au mai multe avantaje decât un antrenament de noapte.
„Acesta a fost un studiu observațional și, prin urmare, nu putem explica de ce asocierile au fost mai accentuate la femei. Constatările noastre se adaugă la dovezile privind beneficiile pentru sănătate ale activității fizice, sugerând că activitatea de dimineață, și în special cea de la sfârșitul dimineții, poate fi cea mai avantajoasă. Este prea devreme pentru a oferi un sfat oficial pentru a prioritiza exercițiile fizice de dimineață, deoarece acesta este un domeniu de cercetare destul de nou. Dar sperăm ca într-o zi să putem îmbunătăți recomandările actuale prin simpla adăugare a unei rubrici: „atunci când faceți exerciții fizice, este recomandat să le faceți dimineața””, conchide Albalak. Rezultatele sunt publicate în European Journal of Preventive Cardiology.