• Aspirina poate ajuta la combaterea cancerului de sân malign prin faptul că face tumorile greu de tratat mai sensibile la medicamentele anticancerigene.
  • Un studiu pe paciente cu cancer de sân triplu-negativ va începe în Marea Britanie, după ce cercetarea pe animale a arătat un mare potențial.
  • Medicii cred că această creștere a sensibilității se datorează mai degrabă calităților antiinflamatorii ale aspirinei decât efectului său analgezic.

În plus, aspirina poate ajuta și la prevenirea altor tipuri de cancer, în special la femeile tinere și la reducerea probabilității de răspândire a acestora, potrivit studiilor, relatează BBC.

Cu toate acestea, medicii spun că este prea devreme pentru ca persoanele să înceapă să ia acest medicament ca formă de prevenție, fiind necesare mai multe investigații.

În fiecare an, aproximativ 8.000 de femei din Regatul Unit sunt diagnosticate cu cancer de sân triplu-negativ, un tip de cancer de sân mai puțin frecvent, dar în general mai agresiv, care vizează femeile tinere.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Deoarece acestor tumori le lipsesc receptorii întâlniți la alte tipuri de cancer mamar, anumite tratamente, cum ar fi herceptina, sunt ineficiente. Alte medicamente și tratamente, pe de altă parte, pot fi benefice.

Unele paciente vor primi aspirină și medicamentul de imunoterapie avelumab înainte de operații și chimioterapie în cadrul studiului, care este finanțat de un program de cercetare gestionat de organizația caritabilă Breast Cancer Now.

În cazul în care experimentul este de succes, ar putea fi efectuate mai multe studii clinice cu aspirină și avelumab pentru cancerul de sân triplu negativ metastatic ireversibil, care apare atunci când celulele canceroase care au început în sân se mută în alte părți ale corpului.

Dr. Anne Armstrong, conducătorul studiului, a declarat: „Nu toate cancerele de sân răspund bine la imunoterapie. Testarea utilizării unui medicament precum aspirina este interesantă, deoarece acesta este disponibil pe scară largă și este ieftin de produs.”

„Sperăm că studiul nostru va arăta că, atunci când este combinată cu imunoterapia, aspirina poate spori efectele acesteia și, în cele din urmă, poate oferi o nouă modalitate sigură de a trata cancerul de sân”, a mai spus medicul.

Dr. Rebecca Lee, cercetător asociat, a declarat că rezultatele laboratorului lor au sugerat că aspirina poate face ca anumite tipuri de imunoterapie să fie mai eficiente, împiedicând cancerul să producă substanțe care slăbesc răspunsul imunitar.

„Sperăm că aspirina poate atenua inflamația, astfel încât sistemul imunitar să își poată continua treaba de a ucide celulele canceroase”, a spus Dr. Lee.