• Dietele bogate în potasiu au fost asociate cu o tensiune arterială mai scăzută, în special la femeile cu un consum ridicat de sare.
  • Sfaturilee de sănătate s-au concentrat pe limitarea consumului de sare, dar acest lucru este dificil de realizat atunci când dietele noastre includ alimente procesate.
  • Serviciul Național de Sănătate din Anglia recomandă ca adulții (cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani) să aibă nevoie de 3.500 mg de potasiu pe zi și ar trebui să poată obține acest lucru din dieta zilnică.

Alimente precum bananele, avocado și somonul sunt eficiente în reducerea efectelor negative ale sării în alimentația femeilor, indică o nouă cercetare. Un studiu amplu a constatat că dietele bogate în potasiu au fost asociate cu o tensiune arterială mai scăzută, în special la femeile cu un consum ridicat de sare.

Cercetătorii spun că descoperirile lor indică faptul că acest mineral ajută la păstrarea sănătății inimii, dar că femeile beneficiază mai mult decât bărbații. Potrivit studiului, relația dintre potasiu și afectarea inimii a fost aceeași, indiferent de aportul de sare, ceea ce sugerează că potasiul are și alte modalități de a proteja inima, pe lângă creșterea excreției de sodiu în urină.

Autorul studiului, profesorul Liffert Vogt de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, Olanda, a declarat: „Este bine cunoscut faptul că un consum ridicat de sare este asociat cu o tensiune arterială ridicată și un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Sfaturile de sănătate s-au concentrat pe limitarea consumului de sare, dar acest lucru este dificil de realizat atunci când dietele noastre includ alimente procesate.”

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Studiul indică faptul că potasiul alimentar aduce cele mai mari câștiguri în materie de sănătate femeilor

Studiul a inclus 11.267 de bărbați și 13.696 de femei, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, din cabinetele de medicină generală din Norfolk, Anglia, între 1993 și 1997.

Cercetătorii au analizat legătura dintre aportul de potasiu și tensiunea arterială și au constatat că consumul de potasiu (în grame pe zi) a fost asociat cu tensiunea arterială scăzută la femei. Ei au constatat că, pe măsură ce aportul acestui mineral creștea, tensiunea arterială scădea.

Atunci când asocierea a fost analizată în funcție de consumul de sare, relația dintre potasiu și tensiunea arterială a fost observată doar la femeile cu un consum ridicat de sodiu. Pe parcursul unei urmăriri medii de 19,5 ani, 13.596 de persoane au fost internate în spital sau au murit din cauza bolilor cardiovasculare.

Atunci când bărbații și femeile au fost analizați separat, reducerile de risc au fost de 7 la sută și, respectiv, 11 la sută.

Profesorul Vogt a declarat că rezultatele sugerează că potasiul ajută la menținerea sănătății inimii, dar că femeile beneficiază mai mult decât bărbații.

Serviciul Național de Sănătate din Anglia recomandă ca adulții (cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani) să aibă nevoie de 3.500 mg de potasiu pe zi și ar trebui să poată obține acest lucru din dieta zilnică.

Legumele, fructele, nucile, fasolea, produsele lactate și peștele sunt alimente bogate în potasiu. De exemplu, o banană de 115 grame are 375mg de potasiu, 154 de grame de somon fiert are 780mg, un cartof de 136 de grame are 500mg, iar o cană de lapte are 375mg.

Cu toate acestea, menținerea sănătății nu înseamnă doar monitorizarea a ceea ce aveți în farfurie.

„Limitarea consumului de alcool și rămânerea activă din punct de vedere fizic vor contribui, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, reducând riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral”, susțin cercetătorii.