• Băuturile carbogazoase scurtează durata de viață. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din California.
  • Îmbătrânirea prematură poate fi cauzată de un tip băuturi pe care mulți oameni le iubesc și le consumă pe scară largă. 
  • Oamenii de știință notează, că atunci când sunt consumate, schimbările încep să apară la nivel celular.

Băuturile carbogazoase scurtează durata de viață. Acest lucru a spus experții de la Universitatea din California UCSF, care au efectuat un studiu asupra efectelor consumului de băuturi carbogazoase.

În timpul experimentului, informațiile au fost studiate cu atenție asupra a 5.309 de americani cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani. Niciunul dintre participanți nu a avut probleme cardiovasculare.

Unii dintre ei au băut băuturi carbogazoase în mod regulat timp de 3 ani, în timp ce alții le-au exclus complet din viața lor de zi cu zi. Odată cu consumul regulat de băuturi bogate în zahăr, zonele de ADN situate la capetele cromozomilor (telomerii) devin mai scurte.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acești telomeri se găsesc direct în leucocite și au legătură directă cu reducerea speranței de viață a omului. În plus, riscul de a dezvolta boli patologice de natură cronică poate crește.

Profesorul Elissa Epel vorbește despre faptul că băuturile carbogazoase ce conțin zahăr pot provoca nu numai probleme metabolice în organism, dar la nivel celular, ele afectează țesuturile și provoacă îmbătrânirea lor mai rapidă.

În același timp, telomerii încep să se scurteze mult mai devreme decât apar problemele de sănătate. Efectul acestor băuturi poate fi comparat într-o oarecare măsură cu fumatul.

Cercetătorii notează că, în ciuda faptului că doar americanii adulți au participat la studiu, aproximativ aceleași rezultate pot fi obținute în cazul unui studiu pe copii.