• Cercetătorii au descoperit, printr-un nou studiu, că consumul de băuturi îndulcite cu zahăr poate crește de fapt riscul de cădere a părului la bărbați.
  • Un consum mai mare de băuturi îndulcite cu zahăr e legat dasemenea, de un risc mai mare de cădere a părului.
  • Alternativ, consumul ridicat de zahăr poate promova modificări ale dispoziției sau alte stări de boală cronică care pot duce indirect la pierderea părului.

Căderea părului afectează multe persoane din întreaga lume. Dar, deși această afecțiune este extrem de frecventă, ea poate duce la multe frustrări. Da, puteți încerca diferite tratamente pentru a încetini procesul, sau achiziții cosmetice pentru a acoperi pierderea în sine, dar, în cele din urmă, căderea părului poate fi dificil de controlat. Iar acum, cercetătorii au descoperit, printr-un nou studiu, că consumul de băuturi îndulcite cu zahăr poate crește de fapt riscul de cădere a părului la bărbați.

Clinica Mayo afirmă că există o serie de cauze posibile ale căderii părului, cum ar fi genetica, anumite medicamente, complicații de sănătate, modificări hormonale și stresul. Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, alopecia androgenetică este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cădere a părului care – deși afectează atât femeile, cât și bărbații – este o problemă mai proeminentă la bărbați; aproximativ 30 de milioane de femei în Statele Unite, comparativ cu 50 de milioane de bărbați. Atunci când alopecia androgenetică apare la bărbați, este cunoscută și sub numele de căderea părului cu model masculin (MPHL) sau calviție cu model masculin. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în revista Nutrients arată că cercetătorii ar fi descoperit o posibilă legătură între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr – cum ar fi băuturile răcoritoare carbogazoase, sucurile îndulcite cu zahăr, băuturile sportive și băuturile de cafea îndulcite cu zahăr – și căderea părului, în special la bărbații tineri.

Despre studiu

Publicate la 1 ianuarie 2023, rezultatele acestui nou studiu au confirmat că există, de fapt, o posibilă legătură între consumul mai mare de băuturi îndulcite cu zahăr și căderea părului la bărbații tineri. Cercetătorii au analizat rezultatele unui sondaj auto-raportat de 1028 de adulți chinezi din 31 de provincii diferite, toți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Dintre acești participanți, aproape jumătate (459) au declarat că au consumat băuturi îndulcite cu zahăr mai mult de o dată pe zi, în timp ce aproximativ 25% dintre ei au consumat aceste băuturi între patru și șapte ori pe săptămână. Între timp, 18,5% le-au consumat doar de o dată până la trei ori pe săptămână, iar aproximativ 10% au declarat că nu au consumat deloc băuturi îndulcite cu zahăr în ultima lună. După ce au evaluat aceste rezultate, cercetătorii au constatat că cei care aveau un consum mai mare de băuturi îndulcite cu zahăr aveau, de asemenea, un risc mai mare de cădere a părului cu model masculin.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cum sunt legate băuturile zaharoase de căderea părului

Când vine vorba de legătura dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și riscul crescut de cădere a părului, se estimează că există efecte directe și indirecte.

Efectele directe ale băuturilor îndulcite cu zahăr asupra riscului de cădere a părului la bărbați implică nivelurile extrem de ridicate de zahăr adăugat. Potrivit studiului, cantitățile mai mari de zahăr pot duce la concentrații mai mari de glucoză serică, ceea ce poate crea o cale hiperactivă a poliolului. Această cale este cunoscută ca fiind locul în care glucoza este transformată în fructoză, dar dacă este prea activă, poate duce la efecte dăunătoare asupra sănătății și riscului de diabet. Studiul spune că simptomele de cădere a părului sunt foarte sugestive pentru o „cale hiperactivă a poliolului”.

Dar acesta nu este primul studiu care dezvăluie o legătură între nivelurile ridicate de zahăr și căderea părului. Potrivit unui studiu din 2017 publicat în Trends in Food Science & Technology, există o legătură între alopecia androgenetică și dietele bogate în zahăr și colesterol, de asemenea.

Când vine vorba de conexiuni mai indirecte, există câteva posibilități de luat în considerare. În primul rând, studiul menționează că un consum ridicat de zahăr poate apărea adesea alături de o dietă bogată în grăsimi, care poate fi legată și ea de căderea părului. Nu numai atât, dar ar putea exista o legătură între efectele emoționale ale consumului ridicat de zahăr și căderea părului. De exemplu, studiul citează cercetări care spun că consumul de SSB poate duce la probleme emoționale și că acestea pot crește în mod specific riscul de depresie al unei persoane. Și, potrivit cercetătorilor, aceste probleme emoționale pot duce la un risc crescut de MPHL.

Ce înseamnă acest lucru

Dr. Victor Sun, MD & Medical Consultant la SuperPill a vorbit despre aceste noi rezultate ale cercetării și validitatea lor, Dr. Sun a adăugat că, chiar dacă există adevăruri în aceste rezultate în general, există câteva avertismente de procesat.

Deși studiul recent sugerează o corelație între băuturile îndulcite cu zahăr și căderea părului, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida concluziile. Din cauza naturii transversale a studiului, a complexității factorilor de confuzie și a lipsei de măsurători ale examenului fizic, studiul este limitat în capacitatea sa de a determina dacă băuturile zaharoase contribuie în mod mecanic la pierderea părului”, spune Dr. Sun. „Cu toate acestea, studiul propune câteva posibile explicații, dacă sunt adevărate. Ei presupun că nivelurile ridicate de zahăr ar putea afecta căile biochimice care contribuie la alopecia androgenică. Alternativ, consumul ridicat de zahăr poate promova modificări ale dispoziției sau alte stări de boală cronică care pot duce indirect la pierderea părului.”

În cele din urmă, este posibil ca rezultatele acestui studiu să nu fie suficiente pentru a renunța la toate sucurile pe care le consumați. Cu toate acestea, aceste rezultate vă pot ajuta să decideți dacă puteți beneficia sau nu de limitarea cantității pe care o consumați săptămânal. Dacă sunteți un consumator zilnic de sucuri care a observat o problemă cu căderea părului, reducerea consumului poate fi un punct de plecare util.