• Un studiu publicat în BMJ a scos la iveală că grupa de vârstă 30-39 de ani este cea mai vulnerabilă la riscurile vaccinului AstraZeneca
  • Cazurile de tormboză care ar apărea în urma vaccinării ar fi 13 la 100.000
  • Șansa ca o femeie de 35 de ani să se infecteze și să moară din cauza virusului este de 0,6 la 100.000

Un studiu publicat în British Medical Journal a scos la iveală că deși afirmația „beneficiile vaccinării depășesc riscurile” poate fi reală când ne referim la populația generală, unele grupe de vârstă rămân vulnerabile.

Acesta este și cazul când vorbim de vaccinul AstraZeneca și grupa de vârstă 30-39 de ani. În primul rând, cazurile de tromboză care ar apărea în urma vaccinării cu serul menționat anterior ar fi 13 la 100.000 pentru grupa de vârstă 18-45 de ani, ci nu 1 în 250.000, așa cum susțineau autoritățile britanice.

În al doilea rând, pentru a vedea riscurile și beneficiile trebuie să vedem la ce ne expunem. Studiul dă drept exemplu o femeie britanică de 35 de ani pentru categoria de vârstă 30-39 de ani. În medie, șansa ca ea să se infecteze și să moară din cauza virusului sunt de 0,6 din 100.000, mult mai mici decât de a face tromboză.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În cazul în care vorbim despre pacienții care prezintă comorbidități, pe aceeași grupă de vârstă, șansa de infectare și moarte este de 7,4 la 100.000. Totuși, datele autorităților britanice arată că 1 din 4 cazuri de tromboză duc la moartea pacientului. Nu există mai multe detalii despre impactul pe termen lung pe care îl are un asemenea incident.

Studiul detaliază mai mult aceste cifre, dar estimările arată că pentru fiecare 2 decese prevenite de vaccinul AstraZeneca, 4 indivizi care ar fi supraviețuit infecției Covid-19 fără vaccin vor face tromboză. Concluzia studiului este că dacă urmăm tiparul obișnuit, cel puțin 1 om din cei 4 care au făcut tromboză vor muri, iar ceilalți 3 ar putea rămâne cu dizabilități pentru tot restul vieții. Așadar pentru grupa de vârstă 30-39 de ani, la fiecare 2 persoane salvate de vaccinul AstraZeneca, 1 persoană care ar fi supraviețuit infecției ar muri, iar 3 ar fi afectate, posibil pentru tot restul vieții.