Studiu britanic: Vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală după o singură doză

Tranșa a opta de vaccin Pfizer/BionNTech va ajunge în România cu întârziere. Motivul pentru care dozele nu au plecat din Germania Sursa Foto: Mediafax / Andreea Alexandru
  • Vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală după o singură doză.
  • Cercetătorii au analizat rezultatele a mii de teste Covid-19 efectuate în fiecare săptămână personalului medical din Cambridge, estul Angliei.

O singură doză de vaccin anti-Covid-19 Pfizer reduce numărul de infecţii în rândul asimptomaticilor şi ar putea reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului, arată rezultate unui studiu din Marea Britanie publicat vineri, scrie Reuters.

Cercetătorii au analizat rezultatele a mii de teste Covid-19 efectuate în fiecare săptămână personalului medical din Cambridge, estul Angliei.

„Descoperirile noastre arată o reducere drastică a ratei de infectare în rândul lucrătorilor asimptomatici din domeniul sănătăţii după o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech”, a declarat Nick Jones, specialist în boli infecţioase la Spitalul Universitar Cambridge, care a condus studiul.

Rezultatele sugerează o scădere de patru ori a infecţiei în rândul cazurilor asimptomatice în rândul angajaţilor din sănătate care au fost vaccinaţi de peste 12 zile şi o protecţie de 75%, a declarat Mike Weekes, specialist în boli infecţioase la departamentul de medicină al Universităţii Cambridge.

De asemenea, nivelul infecţiilor asimptomatice a fost redus cu jumătate în primele 12 zile după vaccinare în rândul angajaţilor sanitari vaccinaţi.

Marea Britanie vaccinează atât cu Pfizer, cât şi cu AstraZeneca de la sfârşitul lunii decembrie 2020.

„Este o veste minunată. Vaccinul Pfizer nu numai că oferă protecţie, dar ajută şi la prevenirea infecţiei, reducând considerabil riscul transmiterii virusului. Trebuie însă să ne aducem aminte că vaccinul nu oferă o protecţie completă pentru toată lumea”, a spus Weeks.

Ultimul studiu despre vaccinul Pfizer făcut în Israel a dovedit că administrarea a două doze de vaccin reduce cu 94% cazurile simptomatice de Covid-19, la toate categoriile de vârstă şi la persoanele cu boli cronice.