Studiu. Care este eficacitatea unei singure doze de vaccin Pfizer sau Moderna

  • CDC a organizat un studiu pentru a vedea eficacitatea unei singure doze de vaccin Pfizer și Moderna
  • Vaccinarea COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor eligibile,” a spus CDC într-un comunicat
  • Chiar dacă studiul este îmbucurător, cei de la CDC spun că situația la un nivel mai extins ar putea să difere

Centrul de Control și Prevenire al Bolilor (CDC) din Statele Unite a organizat un studiu pentru a vedea eficacitatea unei singure doze de vaccin Pfizer și Moderna, relatează CNBC.

Este clar că două doze sunt mai bune decât una, asta susține și CDC. Dar care este mai exact diferența? Au fost propuneri de a vaccina în prealabil populația cu o singură doză, iar rapelul să fie administrat ulterior. Regatul Unit chiar a luat o astfel de decizie, suspendând administrarea rapelului până în septembrie, pentru că vrea să se axeze pe vaccinarea populației cu cel puțin o doză.

Astfel, 4.000 de oameni au participat la acest studiu, între 14 decembrie și 13 martie, toți angajați în sistemul de sănătate. Rezultatul este încrezător – atât serul de la Pfizer, cât și cel de la Moderna oferă o protecție de aproximativ 80% în cazul administrării unei singure doze. Desigur, acest procent sare la peste 90% la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze. Pe de altă parte, este o eficacitate chiar mai bună decât vaccinul AstraZeneca, care în urma studiilor s-a obținut o eficacitate de aproximativ 76%, după a doua doză.

„Aceste descoperiri indică faptul că vaccinurile autorizate cu ARNm COVID-19 sunt eficiente pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de starea simptomelor, în rândul adulților, în condiții reale. Vaccinarea COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor eligibile,” a spus CDC într-un comunicat.

Chiar dacă studiul este îmbucurător, cei de la CDC spun că situația la un nivel mai extins ar putea să difere, dat fiind numărul mic monitorizat în această cercetare: „Studiul a avut limitări”, au spus aceștia. Studiul a fost efectuat în mai multe state din SUA, inclusiv Miami, Arizona, Texas și Utah.