• Adaptarea genetică în Europa a avut loc în principal după începutul Epocii Bronzului.
  • Genele imunității au fost puternic afectate atât de selecția pozitivă, cât și de cea negativă.
  • Rezistența la infecții a crescut riscul de boli inflamatorii în ultimele milenii.

Acum 4.500 de ani sistemul nostru imunitar a început să sufere mutaţii pentru a rezista mai bine la răspândirea bolilor infecţioase, în detrimentul protecţiei noastre împotriva altor tipuri de boli, potrivit unui studiu publicat în revista Cells Genomics.

Captură de ecran https://www.cell.com/cell-genomics/fulltext/S2666-979X(22)00211-7

Studiul urmăreşte evoluţia mutaţiilor genetice în ultimii 10.000 de ani şi anume din perioada Neoliticului, când vânătorii-culegători şi-au abandonat modul lor de viaţă nomad pentru a dezvolta agricultura şi creşterea animalelor.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Pasteur, Universitatea Paris Cité, CNRS și Collège de France au analizat ADN-ul antic de la 2.300 de indivizi europeni, găsit în timpul diferitelor săpături arheologice şi stocat deja într-o bază de date. Ei au combinat aceste mostre cu 500 de genomuri moderne şi au dezvoltat o metodă de detectare şi datare a variaţiilor genetice care au apărut de-a lungul timpului – o abordare bazată pe paleogenetică, o disciplină care a câştigat Premiul Nobel pentru Medicină în 2022, obţinut de un biolog suedez.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Dintre sutele de mii de mutaţii extrase cercetătorii au descoperit unele care sunt benefice pentru combaterea infecţiilor” . Aceste mutaţii sunt localizate în 89 de gene, a explicat Lluis Quintana-Murci, conducătorul studiului.

Spre marea lor surpriză” , oamenii de ştiinţă au descoperit o frecvenţă crescută a acestor 89 de gene, implicate în răspunsul nostru imunitar împotriva agenţilor patogeni, a adăugat Lluis Quintana-Murci, profesor la Institutul Pasteur şi la Colegiul din Franţa.

La fel ca genele OAS, care acţionează asupra funcţiilor antivirale, sau gena responsabilă pentru grupele sanguine AB0, precizează Institutul Pasteur într-un comunicat.

Aceste mutaţii avantajoase pentru supravieţuirea noastră s-au accentuat de-a lungul timpului datorită unei selecţii pozitive” a adaptării omului la mediu.