• Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât celelalte tulpini de virus.
  • Medic epidemiolog: „Delta va accelera cu siguranță pandemia“.
  • Delta ar putea deveni în curând varianta dominantă.

Optimismul privind oprirea pandemiei a primit o lovitură prin apariţia noilor tulpini. Experţii susţin că noile mutaţii ale virusului l-ar putea readuce şi mai puternic. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Yale, copiii între 5-12 ani şi adulţii sub 50 de ani riscă să se infecteze cu varianta Delta de 2,5 ori mai mult.

O preocupare majoră în acest moment este varianta Delta, o tulpină de virus SARS-CoV-2 extrem de contagioasă – posibil mai severă -, care a fost identificată pentru prima dată în India, în decembrie.

Apoi, a străbătut rapid ţara şi a ajuns în Marea Britanie, ceea ce a dus la creşterea numărului de infecţii şi decese în Regat. Primul caz Delta din Statele Unite a fost diagnosticat acum câteva luni, în martie, iar acum cazurile se înmulţesc rapid acolo.

Recomandări

CANDIDATURA LUI PIEDONE, CONTESTATĂ
PARTIDELE PRO-RUSE CONTRA MAIA
HALEP NU MERGE LA MADRID
RUUD ÎȘI IA REVANȘA CU TSITSIPAS
MELANIA, EȘTI CU TRUMP?
BECKHAM ÎL DĂ ÎN JUDECATĂ PE WAHLBERGHL

Dr. Inci Yildirim, medic specialist la Yale Medicine în boli infecţioase pediatrice şi vaccinolog, nu este surprins de ceea ce se întâmplă: „Toţi viruşii evoluează în timp şi suferă modificări pe măsură ce se răspândesc şi se reproduc“.

Medic epidemiolog: „Delta va accelera cu siguranță pandemia“

Dar un lucru cert la Delta este că se răspândeşte cu rapiditate, spune F. Perry Wilson, MD, medic epidemiolog Yale Medicine: „Delta va accelera cu siguranţă pandemia“.

Din ceea ce ştim până acum, persoanele care sunt vaccinate împotriva coronavirusului par a fi în siguranţă de Delta, dar oricine nu este vaccinat şi nu adoptă strategii preventive este expus riscului de infectare cu noua variantă, spun medicii.

Delta este mai contagioasă decât celelalte tulpini de virus.

Delta are indicativul B.1.617.2, fiind o mutaţie SARS-CoV-2 care a apărut iniţial în India. Primul caz Delta a fost identificat în decembrie 2020, iar tulpina s-a răspândit rapid, devenind în curând tulpina dominantă a virusului atât în India, cât şi în Marea Britanie.

Spre sfârşitul lunii iunie, Delta a reprezentat deja mai mult de 20% din cazuri în SUA, potrivit estimărilor Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Acest număr creşte rapid, determinând preziceri că tulpina va deveni în curând varianta dominantă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a numit această versiune a virusului „cea mai rapidă“.

Persoanele care nu au fost vaccinate împotriva COVID-19 sunt cele mai expuse riscului. În SUA, există un număr disproporţionat de persoane nevaccinate în statele sudice. Copiii şi tinerii reprezintă, de asemenea, o preocupare.

Un studiu recent din Regatul Unit a arătat că copiii şi adulţii sub 50 de ani au o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta”, spune dr. Yildirim. Şi, până în prezent, nu a fost aprobat niciun vaccin pentru copiii de la 5 la 12 ani, în SUA.

Studiul a concluzionat că cea mai importantă este vaccinarea.