• Dispozitivele de fitness portabile, cântarele inteligente Fitbit și multe altele, au fost semnalate ca fiind un risc potențial pentru persoanele vulnerabile.
  • Printre acestea se numărau stimulatoare cardiace, defibrilatoare cardioverter implantabile (ICD) și dispozitive de terapie de resincronizare cardiacă (CRT).
  • Tehnologia emite un curent electric mic și imperceptibil, care se măsoară în microamperi în organism.

Ceasurile inteligente și dispozitivele de fitness portabile ar putea declanșa un atac de cord la pacienții vulnerabili și ar putea fi potențial mortale, a avertizat un nou studiu.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Utah și publicat în revista Heart Rhythm, a constatat că Samsung Galaxy Watch4, cântarele inteligente Fitbit și inelele inteligente Moodmetric, printre multe altele – sunt unele dintre dispozitivele care ar putea provoca potențiale riscuri pentru sănătate. Acest lucru s-a datorat tehnologiei de detectare a dispozitivelor, care ar putea interfera cu pacienții cu dispozitive electronice implantabile cardiac (CIED).

Printre acestea se numărau stimulatoare cardiace, defibrilatoare cardioverter implantabile (ICD) și dispozitive de terapie de resincronizare cardiacă (CRT). Profesorul asistent de inginerie electrică și informatică de la Universitatea din Utah, Benjamin Sanchez Terrones, a declarat într-un comunicat de presă că studiul ridică un semnal de alarmă”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Cercetătorii au descoperit că problemele au fost cauzate de anumite ceasuri inteligente purtabile, cântare inteligente la domiciliu și inele inteligente care utilizează bioimpedanța – acesta este un tip de tehnologie de detectare.

Bioimpedanța este răspunsul unui organism viu la un curent electric aplicat din exterior, potrivit site-ului web al Comitetului științific al Comisiei Europene. Tehnologia emite un curent electric mic și imperceptibil, care se măsoară în microamperi în organism.

Răspunsul acestor dispozitive este măsurat de senzor pentru a determina masa musculară scheletică sau masa de grăsime și nivelul de stres al persoanei.

După ce au testat funcționarea dispozitivelor CRT, cercetătorii au constatat, de asemenea, că ușorii curenți electrici de la aceste gadgeturi portabile pot interfera și, uneori, confunda dispozitivele cardiace implantabile. Prin urmare, conducând astfel la funcționarea incorectă a dispozitivelor.

În cazul stimulatorului cardiac, s-a stabilit că micul curent electric al bioimpedanței ar putea păcăli inima să creadă că bate suficient de repede, ceea ce împiedică stimulatorul să-și facă treaba.

Avem pacienți care depind de stimulatoare cardiace pentru a trăi”, a declarat profesorul de medicină Benjamin Steinberg în comunicatul de presă.

Dacă pacemakerul este confundat de interferențe, acesta ar putea înceta să mai funcționeze pe durata în care este confundat. Dacă această interferență este pentru o perioadă de timp prelungită, pacientul ar putea leșina sau chiar mai rău”, a adăugat dl Steinberg.