- Cercetătorii de la Duke University au folosit o cutie neagră și un laser pentru a ne arată care măști ne proteajează de noul virus.
- Aceștia au suprins viteza cu care se răspândesc picăturile respiratorii dacă nu folosești o mască.
- Cele mai eficiente măști s-au dovedit a fi cele profesionale, destinate personalului medical.
- Un rezultat satisfăcător au avut și măștile de bumbac.
În toamnă s-ar putea redeschide școlile, așadar, ar trebui să știi ce măști îți protejează copilul cel mai puțin. Prin urmare, un grup de cercetători de la Duke University a creat o tehnică simplă pentru a analiza eficacitatea mai multor măști care au devenit un accesoriu indispensabil.
Advertisment
În studiul publicat vineri, cercetătorii de la departamentul de fizică al universității au demonstrat că o metodă simplă care implică un laser și un telefon mobil, poate evalua eficiența măștilor prin studierea picăturilor respiratorii eliminate în timpul unei discuții, scrie CNN.
„Folosim o cutie neagră, un laser și o cameră foto”, a declarat Martin Fischer, unul dintre autorii studiului. „Fasciculul laser este extins vertical pentru a forma o foaie subțire de lumină, prin găurile din stânga și din dreapta cutiei”, adaugă cercetătorul.
Recomandări
În fața cutiei este o gaură prin care vorbește un posibil infectat cu Covid. Camera telefonului mobil este amplasată pe partea din spate a cutiei a suprins momentul în care picăturile respiratorii sunt împrăștiate în toate direcțiile. Asta se întâmplă atunci când nu porți o mască de protecție.
Cercetătorii au testat 14 măști care sunt disponibile pe piață, inclusiv o mască N95 montată profesional. În prima fază, testul a fost efectuat cu un vorbitor fără mască, apoi cu mască. Fiecare mască a fost testată de 10 ori.
Rezultatul? Cea mai eficientă mască s-a dovedit a fi cea profesională, de tipul N95. Măștile chirurgicale clasice, cu trei straturi și măștile de bumbac, confecționate în casă, au avut un rezultat satisfăcător. Potrivit cercetătorilor, cele mai ineficiente sunt măștile sportive.
- MIT antrenează roboții ca și cum ar fi modele AI. Cum arată viitorul roboților autonomi
- Rusia acordă cetățenie la peste 3.300 de străini în temeiul decretului militar al lui Putin
- WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
- Mai are sens să fii antreprenor în zilele noastre? Fini: „Am ajuns într-o situație în care antreprenorii preferă să devină rentieri”
- Novo Nordisk lansează un medicament anti-obezitate. CagriSema promite slăbire dramatică fără efecte secundare majore
Partenerii noștri