• O echipă de la University College London a analizat rapoartele de cercetare din trecut și nu a găsit nicio dovadă clară că nivelurile de serotonină sau activitatea acestei substanțe chimice predispun la depresie.
  • Noul studiu contestă utilizarea sedativelor.
  • Potrivit cercetărilor, evenimentele de viață stresante cresc foarte mult riscul de depresie la oameni, cu cât mai multe experiențe negative are o persoană în viață, cu atât mai mare este riscul de depresie.

Timp de zeci de ani, s-a crezut că oamenii suferă de depresie, deoarece substanța chimică din creier, serotonina, este dezechilibrată. Cu toate acestea, o echipă de la University College London a analizat rapoartele de cercetare din trecut și nu a găsit nicio dovadă clară că nivelurile de serotonină sau activitatea acestei substanțe chimice predispun la depresie.

Cercetarea a examinat relația dintre depresie și activitatea serotoninei la mii de persoane.

„Mulți oameni iau antidepresive, pentru că au fost îndemnați să creadă că depresia lor are o cauză biochimică, dar această nouă cercetare sugerează că această convingere nu este întemeiată pe dovezi”, a declarat profesorul Joanna Moncrieff, autorul principal al studiului, într-o declarație, citată de Geo News.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Noul studiu contestă utilizarea sedativelor.

Serotonina, o substanță chimică care joacă un rol important în starea de spirit, somn, digestie și alte funcții corporale, a fost considerată timp de mulți ani principala cauză a depresiei. Prin urmare, pacienților li s-au prescris sedative pentru a crește nivelul acestei substanțe chimice în creier.

Dr. Mark Horowitz, coautor al studiului și psihiatru de formare și cercetător clinic în domeniul psihiatriei la UCL și NELFT, a declarat că ar putea exista o legătură între depresie și evenimentele traumatice din viață.

„Un aspect interesant în studiile pe care le-am examinat a fost cât de puternic a fost efectul advers al evenimentelor de viață în depresie, sugerând că starea de spirit scăzută este un răspuns la viața oamenilor și nu poate fi redusă la o simplă ecuație chimică”, a declarat Dr. Horowitz.

Potrivit cercetărilor, evenimentele de viață stresante cresc foarte mult riscul de depresie la oameni, cu cât mai multe experiențe negative are o persoană în viață, cu atât mai mare este riscul de depresie.

Studiul a fost publicat în revista „Molecular Psychiatry”, citată de Geo News.

Moncrieff și Dr. Horowitz efectuează cercetări continue cu privire la modul în care se poate renunța treptat la administrarea de antidepresive fără simptome severe de sevraj.