- Combinarea vaccinurilor este eficientă, arată un nou studiu.
- Prin combinarea vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer, imunitatea dezvoltată este de șase ori mai mare decât în cazul a două doze de AstraZeneca.
- O doză de Pfizer și una de Astrazeneca sunt la fel de eficiente precum două de Pfizer.
Răspândirea variantei Delta și amenințarea unui val patru al pandemiei intensivă cercetările despre eficiența vaccinurilor. Tot mai multe date arată că prin combinarea vaccinului AstraZeneca cu Pfizer, imunitatea dezvoltată este mult mai puternică decât două doze de Astrazeneca, scrie Reuters.
Nivel de anticorpi dezvoltat după administrarea unei doze de AstraZeneca, urmată de una de Pfizer poate fi de 6 ori mai mare decât în cazul a două doze de AstraZeneca. Asta arată cel mai recent studiu realizat în Coreea de Sud. În studiu au fost implicați 499 de lucrători din domeniul medical. 100 dintre ei au primit seruri diferite la rapel, 200 doar Pfizer, iar restul doar AstraZeneca.
Astfel, au arătat că o doză de Pfizer și una de AstraZeneca sunt la fel de eficiente precum două de Pfizer. Deși rezultatele au fost favorabile pentru varianta Alpha, gradul de neutralizare a virusului scade în cazul variantelor Beta, Gamma şi Delta.
Și la noi s-a pus în discuție ca cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca să primească la rapel un alt ser. Pe aceste studii de eficacitate s-au bazat și coordoantorii campaniei de vaccinare de la noi atunci când au adus în discuție posibilitatea de a combina vaccinurile.
Acest lucru nu s-a întâmplat deorece nu există și studii de siguranță pentru această modalitate de vaccinare și nu se știe care ar putea fi efectele pe termen lung.
Valeriu Gheorghiță a anunțat însă că dacă aceste studii vor apărea și se vor dovedi sigure, românii ar putea alege dacă primesc același ser la rapel sau nu.
Acum rămâne de văzut dacă se va mai pune această problemă, ținând cont de faptul că am început să avem zile în care nu este administrată nicio doză de vaccin de la compania AstraZeneca.