STUDIU. Consumul alimentelor ultraprocesate crește riscul de diabetul, bolile de inimă și cancer



Consumul unor cantități mai mari de alimente ultraprocesate crește riscul de apariție a mai multor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și cancerul.

Studiul a colectat informații despre alimentația a aproximativ 300.000 de bărbați și femei din șapte țări europene între 1992 și 2000. Cercetătorii i-au urmărit pe participanți timp de 11 ani pentru a vedea cine a dezvoltat diverse afecțiuni cronice, inclusiv cancer. Concluzia? o creștere de 9% a riscului de multimorbiditate asociată cu alimentele ultraprocesate. Cu toate acestea, riscul crescut este modest, spune Tom Sanders, profesor emerit de nutriție și dietetică la King’s College London. Constatările sunt îngrijorătoare, pentru că în Europa alimentele ultraprocesate reprezintă mai mult de jumătate din consumul nostru zilnic. În Statele Unite, date din 2019 arată că aproximativ 71% din oferta de alimente ar putea fi ultraprocesate.


Cercetătorii ne recomandă să evităm- Produsele de origine animală și băuturile îndulcite artificial și cu zahăr, pentru că acestea au fost asociate cu un risc crescut, dar alte grupuri, cum ar fi pâinea și cerealele ultraprocesate sau produsele alternative pe bază de plante, nu reprezintă o amenințare. Coautorul studiului spune că nu trebuie să evităm complet alimentele ultraprocesate; mai degrabă, consumul acestora ar trebui limitat și totodată ar trebui să acordăm prioritate alimentelor proaspete sau minim procesate.

Citește și

Exit mobile version