• Hrănirea copiilor cu alune fierte îi poate vindeca de această alergie potențial fatală, potrivit unei noi cercetări.
  • Descoperirile revoluționare ar putea transforma viețile a mii de tineri, oferind speranța unui tratament alternativ ieftin.
  • Fierberea arahidelor distruge proteinele care declanșează reacția alergică a sistemului imunitar.

Hrănirea copiilor cu arahide fierte îi poate vindeca de această alergie potențial fatală, potrivit unei noi cercetări. Cercetătorii de la Universitatea Flinders spun că un studiu la care au participat zeci de copii cu vârste cuprinse între șase și 18 ani a constatat că aceștia și-au pierdut alergia la alune în câteva luni. Afecțiunea complică viața a până la unul din 50 de copii și a unuia din 200 de adulți. Orice contact cu această gustare poate declanșa o reacție sau chiar un șoc anafilactic.

Aceasta îi determină pe părinți să ia măsuri de precauție la petrecerile aniversare, la sărbători și chiar la cina obișnuită la restaurant. Descoperirile revoluționare ar putea transforma viețile a mii de tineri, oferind speranța unui tratament alternativ ieftin.

Imunoterapia orală folosind alune fierte urmate de alune prăjite reprezintă o abordare pragmatică care pare eficientă în inducerea desensibilizării și este asociată cu un profil de siguranță favorabil”, scriu autorii studiului într-un comunicat de presă.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Căldura afectează structura și potența alunei. Cei 70 de pacienți diagnosticați anterior au primit, timp de 12 săptămâni, alune care au fost fierte. Apoi li s-au administrat cantități similare, în creștere, de alune prăjite, timp de 20 de săptămâni, până când au ajuns la o doză țintă de 12 alune pe zi. Până la sfârșitul studiului, 56 dintre cei 70 de participanți (80%) au putut să le tolereze fără a dezvolta nici un simptom. Trei au renunțat din cauza efectelor secundare adverse. Potrivit cercetătorilor, alergiile alimentare sunt larg răspândite și în creștere rapidă în lumea occidentală, alergiile la arahide fiind cele mai frecvente.

Doar unul din cinci copii trece de alergia la arahide, evitarea și medicamentele fiind baza recunoscută a tratamentului timp de mulți ani”, spun autorii studiului, potrivit unui comunicat al SWNS.

Cu toate acestea, evitarea arahidelor oferă multe provocări pentru copii și părinții lor, având în vedere că arahidele sunt prezente pe scară largă în multe alimente și rămâne riscul de contaminare a multor produse în timpul proceselor de fabricație”, adaugă echipa. Acest lucru impune copiilor și părinților să fie hipervigilenți în ceea ce privește ingestia de arahide și creează o povară semnificativă pentru copii și familiile lor”.

Cele mai multe terapii actuale presupun utilizarea unor cantități infime de făină de arahide atent preparată. Aceasta poate fi costisitoare și nu este disponibilă în toate sistemele de sănătate. Tehnica descrisă în Clinical & Experimental Allergy a generat rezultate promițătoare” și este, de asemenea, accesibilă, relatează echipa. Fierberea arahidelor distruge proteinele care declanșează reacția alergică a sistemului imunitar. Ideea este de a le administra pacienților doze mici de alune fierte pe o perioadă de timp îndelungată. Cu toate acestea, părinții nu ar trebui să încerce să își automedicheze copiii sau să încerce ei înșiși terapia. Cercetătorii adaugă că o monitorizare pe termen mai lung a arătat că aproape toți (96%) voluntarii au continuat să mănânce alune fără incidente.

Această abordare a imunoterapiei orale a fost bine tolerată și a avut o frecvență foarte mică de utilizare a medicamentelor”, spune echipa pentru SWNS.