• Un nou studiu britanic realizat pe aproape 2000 de bărbați și femei arată că cei care consumă vin roșu au niveluri mai scăzute de grăsimi viscerale.
  • Consumul de băuturi alcoolice este asociat cu un nivel crescut de grăsime viscerală, ceea ce prezintă un risc ridicat pentru apariția bolilor cardiovasculare.
  • Există mulți factori biologici și de mediu care contribuie la supraponderabilitate sau obezitate. Consumul de alcool poate fi un factor.

Un nou studiu britanic realizat pe aproape 2000 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani arată că cei care consumă vin roșu au niveluri mai scăzute de grăsimi viscerale, în timp ce vinul alb nu influențează în niciun fel grăsimile viscerale. În plus, aduce un beneficiu: face oasele mai dense.

Consumul de băuturi alcoolice este asociat cu un nivel crescut de grăsime viscerală, ceea ce prezintă un risc ridicat pentru apariția bolilor cardiovasculare, având efecte și asupra metabolismului și sănătății în general.

Însă, consumul moderat de vin nu prezintă astfel de asocieri și poate avea chiar un rol protector împotriva grăsimii viscerale. De fapt, un nou studiu, publicat în revista „Obesity Science & Practice”, sugerează că un consum calculat de vin roșu este legat de un nivel mai scăzut de grăsime viscerală.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În plus, studiul a arătat că un consum moderat de vin alb ar putea chiar determina un sistem osos mai sănătos și mai puternic în cazul persoanelor mai în vârstă.

Vinul alb aduce un beneficiu: face oasele mai dense

Studiul a avut ca temelie o bază de date longitudinală numită „UK Biobank”, care a analizat un eșantion de 1.869 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani și cu un stil de viață diferit, prin intermediul unui chestionar cu ecran tactil. Au fost colectate date precum înălțimea, greutatea și probe de sânge de la fiecare participant și s-au obținut informații despre compoziția corporală, fiind folosită o măsură numită absorptiometrie cu raze X cu dublă energie.

Pe urmă, în cadrul studiului, s-a folosit un program statistic pentru a examina relațiile dintre tipurile de băuturi alcoolice și compoziția corporală.

Alcoolul este considerat de mult timp un posibil factor determinant pentru obezitate. Cu toate acestea, oamenii se confruntă cu informații contradictorii cu privire la potențialele riscuri și beneficii ale alcoolului. Studiul a încercat să aducă o lumină asupra acestor factori.

Există mulți factori biologici și de mediu care contribuie la supraponderabilitate sau obezitate. Consumul de alcool poate fi un factor, deși există alte studii care nu au găsit legături clare între creșterea în greutate și consumul de alcool.