• Mulți oameni se bucură să mănânce banane ca parte a unui mic dejun sănătos sau pentru un aport de energie în timpul unei zile aglomerate.
  • Dar știai că acest fruct popular poate ajuta la prevenirea cancerului?
  • Bananele sunt renumite pentru conținutul lor ridicat de potasiu, dar mulți oameni nu știu că consumul unei banane ușor verzi în fiecare zi poate reduce riscul de cancer.

Mulți oameni se bucură să mănânce banane ca parte a unui mic dejun sănătos sau pentru un aport de energie în timpul unei zile aglomerate. Dar știai că acest fruct popular poate ajuta la prevenirea cancerului?

Bananele sunt renumite pentru conținutul lor ridicat de potasiu, dar mulți oameni nu știu că consumul unei banane ușor verzi în fiecare zi poate reduce riscul de cancer în cazul celor cu antecedente familiale de boală. Oamenii de știință de la universitățile Newcastle și Leeds au examinat aproximativ 1.000 de persoane cu sindromul Lynch – o afecțiune genetică care crește riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv cel ovarian, intestinal, de stomac, uterin și pancreatic.

Publicate în Cancer Prevention Research, concluziile au evidențiat faptul că o doză zilnică de supliment de amidon rezistent – echivalentul unei banane verzi – pe o perioadă de doi ani reduce unele tipuri de cancer cu până la două treimi. Amidonul, care poate fi găsit în ovăz, cereale, fasole și banane ușor verzi, nu a afectat cancerele din intestin, dar le-a redus în alte părți ale corpului cu mai mult de jumătate.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Profesorul John Mathers, de la Universitatea Newcastle, a declarat: Am constatat că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”. Potrivit cercetării, suplimentul a fost deosebit de eficient în cazul cancerului gastric, al tractului biliar, pancreatic, esofagian și al duodenului.

Profesorul Mathers a explicat: Acest lucru este important, deoarece cancerul din tractul gastrointestinal superior este dificil de diagnosticat și, adesea, nu este depistat din timp”. Efectul remarcabil a fost observat că a durat 10 ani după întreruperea administrării suplimentului, iar experții speră că descoperirile privind amidonul rezistent au fost benefice pentru populația generală, nu doar pentru persoanele cu sindromul Lynch.

Cercetările anterioare publicate în cadrul aceluiași studiu pe termen lung au arătat, de asemenea, că aspirina a redus cu 50% riscul de cancer al intestinului gros. Profesorul Sir John Burn, de la Universitatea Newcastle și Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, care a condus studiul împreună cu profesorul Mathers, a declarat: Când am început studiile în urmă cu peste 20 de ani, ne-am gândit că persoanele cu predispoziție genetică la cancerul de colon ne-ar putea ajuta să testăm dacă am putea reduce riscul de cancer fie cu aspirină, fie cu amidon rezistent. Pacienții cu sindromul Lynch prezintă un risc ridicat, deoarece sunt mai predispuși să dezvolte cancer, astfel încât constatarea că aspirina poate reduce la jumătate riscul de cancer de intestin gros și amidonul rezistent alte tipuri de cancer este de o importanță vitală. Pe baza studiului nostru, NICE recomandă acum aspirina pentru persoanele cu risc genetic ridicat de cancer, beneficiile sunt clare – aspirina și amidonul rezistent funcționează.”