• Ratele de internare în spital a copiilor expuşi la tutun sunt mult mai mari
  • Studiul a comparat 380 de copii expuşi la tutun cu 1.140 care nu au fost expuşi
  • Copiii cu astm primesc tratamente mult mai invazive dacă sunt fumători pasivi

Copiii din jurul fumătorilor ajung la spital mai des și se îmbolnăvesc mai grav, arată un studiu al Universității din Cincinatti. Mai exact, copiii expuși la fumul de țigară ajung pe un pat de spital de 24 de ori mai des decât unul care respiră aer curat. Iar la raze ajung de opt ori mai mult decât cei care nu fumează pasiv.

Magda Ciobanu, medic pneumolog Institutul Marius Nasta: „În cazul copiilor care trăiesc în case în care se fumează, otitele, astmul bronşic, şi alte afecţiuni sunt mai frecvente, şi noutatea absolută este că şi investigaţiile care se fac acestor copii sunt mai numeroase. Se va îmbolnăvi mai frecvent, va ajunge mai des la camera de gardă.”

Probabil te gândești că fumezi pe balcon sau sub hotă, în parc sau pe stradă. Sau chiar și în mașină, când nu e copilul cu tine. Nu-i de ajuns să îl ferești, îți spune medicul.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Magda Ciobanu, medic pneumolog Institutul Marius Nasta: „În realitate fumul de ţigară conţine foarte multe particule care rămân, pe de o parte, în suspensie, în aer, şi sunt inhalate de copii, pe de altă parte aceste particule solide impregnează materialele textile, rămân în perdele, pe canapele, chiar pe mobila din bucătărie, sunt foarte remanente.”

Anne-Mary , mama unei fetițe cu astm: „Soţul meu fumează. (…) Fumează pe balcon, dar uneori ne trezim cu ceva miros şi in casă. (…) Uneori, dacă intră ceva mai mult fum, când avem musafiri atunci (…) a fost nevoită să folosească spray-ul (…) Tuşeşte şi strănută foarte rău.”

În plus, în cazul copiilor cu astm bronşic, tratamentele primite sunt mai invazive.

Magda Ciobanu, medic pneumolog Institutul Marius Nasta: „Aceşti copii au o probabilitate de 27 de ori mai mare de a primi corticoizi în camerele de urgenţă ale spitalelor. Faptul că ei primesc corticoterapie este un lucru absolut necesar pentru o criză de astm.”