• COVID-19 nu va dispărea odată cu vaccinurile, potrivit unui studiu al Universității Oxford
  • În schimb, poate deveni o boală endemică, ținută sub control.
  • Cercetător: Rezultatele studiului Oxford privind Covid-19 ne dau o idee despre cum va arăta viitorul pandemiei.

Un studiu al Universității Oxford arată că maladia COVID-19 ar putea deveni o boală endemică, mulţumită vaccinurilor, şi, astfel, va putea fi controlată, potrivit explica.co.

Un articol pe această temă a fost publicat de dr. Elmer Huerta, după ce a analizat concluziile. „Covid-19 ar putea să devină o boală endemică mulţumită vaccinurilor. Asta înseamnă că nu o să dispară în întregime, dar va fi controlabilă. Rezultatele studiului Oxford privind Covid-19 ne dau o idee despre cum va arăta viitorul pandemiei”, se arată în articolul cercetătorului.

Dr. Huerta a mai notat că „o epidemie este, evident, o gravă problemă de sănătate publică. O cauză epidemică nu reprezintă neapărat o boală contagioasă. De exemplu, creşterea rapidă a ratei obezităţii şi a consumului de tutun sunt considerate de asemenea epidemii. Pandemia, pe de altă parte, înseamnă că o boală infecţioasă s-a răspândit în lumea întreagă, descoperindu-se cazuri în fiecare ţară”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Puțin peste 1,6 milioane de probe moleculare PCR, analizate

Cercetătorul-șef în studiul Universității Oxford, Sarah Walker, a explicat, pentru CNN, că, având în vedere că vaccinurile nu sunt 100% eficiente, infecţia nu va fi redusă la zero, însă ele pot face ca boala cauzată de noul coronavirus să devină una endemică.

Studiul Oxford a analizat peste 1,6 milioane de probe moleculare PCR pe un eşantion reprezentativ din Marea Britanie, compus din 373.402 participanţi cu vârste de peste 16 ani, între 1 decembrie 2020 şi 3 aprilie 2021.

Cercetarea s-a bazat pe următoarele elemente: numărul probelor moleculare pozitive, pentru a vedea câte infecţii s-au dezvoltat după vaccinare; numărul persoanelor care au informat că au avut anumite simptome, pentru a şti câte cazuri simptomatice ale bolii au apărut după vaccinare; încărcătura virală din probe, pentru a cunoaşte cantitatea de virus şi capacitatea de contagiere a persoanelor infectate; şi o analiză genomică a virusului izolat, pentru a cunoaşte efectul protector al vaccinului privind variantele noului coronavirus.

Vaccinurile anti-COVID au acţionat şi în cazul variantei B.117

La 21 de zile după ce au primit prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au fost vaccinaţi şi nu au avut boala, probabilitatea ca o persoană să se infecteze cu SARS-CoV-2 s-a redus cu 65% şi cu 70%, în cazul celor care au primit ambele doze de vaccin, indică rezultatele studiului.

Vaccinurile anti-COVID existente s-au dovedit a fi benefice și împotriva variantei B.117, descoperită în Marea Britanie.

Reponsabilii acestui studiu au mai precizat că vaccinarea cu o doză de ser dezvoltat de Oxford/AstraZeneca sau de Pfizer/BioNTech ori cu două doze Pfizer/BioNTech a redus semnificativ numărul de noi infecţii, de infecţii simptomatice şi încărcătura virală a celor contaminaţi cu SARS-CoV-2 în cazul eşantionului reprezentativ al populaţiei din Marea Britanie.