• O echipă independentă de experți declară că nu există suficiente dovezi că suplimentele alimentare previn bolile de inimă sau cancerul.
  • Specialiștii au declarat că suplimentele de beta-caroten pot provoca mai mult rău decât bine.
  • Un medic de medicină preventivă a declarat că nu există ,,scurtături” pentru prevenirea bolilor, ci doar dietă și exerciții fizice.

Uleiul de pește, multivitaminele și alte suplimente reprezintă o industrie uriașă, dar cele mai recente cercetări indică faptul că nu sunt de folos.

Încă nu se știe cert dacă suplimentele alimentare ajută la protejarea împotriva cancerului sau a bolilor cardiovasculare la majoritatea adulților, se arată într-un raport al celor de la newscientist.com.

Ba mai mult, un tip de supliment poate crește de fapt riscul de cancer, potrivit recomandărilor actualizate ale medicilor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Mai mult de jumătate dintre adulți iau suplimente. Mulți le percep ca fiind benefice pentru sănătatea lor și ca o modalitate de a umple lipsa substanțelor nutritive din dieta lor.

Cercetările contestă această percepție larg răspândită

16 experți medicali independenți oferă îndrumări privind măsurile preventive de sănătate, cum ar fi depistările, serviciile de consiliere și medicamentele. Pentru a elabora cele mai recente recomandări, grupul de cercetători a analizat 84 de studii privind utilizarea suplimentelor, dintre care 54 au fost publicate.

,,Pentru majoritatea suplimentelor de vitamine și minerale, inclusiv combinații precum multivitaminele, nu am putut găsi suficiente dovezi pentru a recomanda utilizărarea lor în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului, cu câteva excepții„, a declarat vicepreședintele organizației, Michael Barry, pentru New Scientist.

Suplimente funcționează și ar trebui luate?

Cercetătorii nu au recomandat folosirea suplimentelor de vitamina E și beta-caroten. Ei a constatat că suplimentele de vitamina E nu au avut niciun efect benefic în prevenirea decesului prematur, a bolilor cardiovasculare sau a cancerului.

De asemenea, dovezile indică faptul că beta-carotenul, un pigment transformat în vitamina A în organism, poate crește riscul de cancer pulmonar la persoanele care fumează.

Cercetătorii au precizat că aceste noi recomandări nu se aplică celor cu deficiențe de vitamine și minerale sau persoanelor care sunt însărcinate.

,,În acest caz, avem o recomandare separată privind utilizarea suplimentelor” , adaugă ei.

Dar pentru majoritatea oamenilor, suplimentele alimentare sunt probabil o pierdere de timp și de bani, potrivit unui alt studiu scris de cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Illinois.

,,Vedem că vitaminele și suplimentele, din păcate, nu sunt un glonț de argint pentru oamenii sănătoși„, spune autoarea principală Jenny Jia. ,,Cei mai mulți oameni presupun într-adevăr că vitaminele sunt complet benigne, dar putem vedea, în unele cazuri, că acestea pot fi dăunătoare.”

Luarea de suplimente poate, de asemenea, să le ofere oamenilor un fals sentiment de siguranță, spune Barry.

Ca urmare, aceștia pot renunța la alte măsuri mai eficiente de prevenire a cancerului și a bolilor cardiovasculare, cum ar fi o dietă sănătoasă bogată în fructe și legume, exerciții fizice și respectarea recomandărilor pentru depistarea cancerului.