• Analiza arată că dietele vegane, vegetariene și lacto-ovovegetariene reduc riscul de cancer și boli de inimă, oferind un efect protector.
  • Cu toate acestea, alegerile alimentare precum sucurile de fructe și cerealele rafinate pot anula beneficiile acestor diete.
  • Este important să se aleagă cu atenție alimentele pentru a obține beneficiile maxime ale unei diete pe bază de plante.

Consumul unei diete vegane, vegetariene sau lacto-ovovegetare reduce semnificativ riscul general de a dezvolta cancer, boli de inima și de a muri precoce din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unei noi analize „umbrelă” a mai mult de 20 de ani de cercetare, scrie CNN.

O revizuire umbrelă analizează metaanalizele existente ale unui număr mare de studii, oferind o vedere la nivel înalt a cercetărilor existente pe un subiect.

Pe lângă scăderea factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi tensiunea arterială și colesterolul, analiza umbrelă a găsit un „efect protector” pentru anumite tipuri de cancer, inclusiv „ficat, colon, pancreas, plămân, prostată, vezică urinară, melanom, rinichi și limfom non-Hodgkin. ” a declarat autorul principal dr. Angelo Capodici, un student absolvent în știința sănătății, tehnologie și management la Scuola Superiore Sant’Anna din Pisa, Italia.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Vegetarienii nu mănâncă carne de animal, în timp ce versiunea lacto-ovo a vegetarianismului permite produsele lactate și ouăle, excluzând totodată carnea, păsările și peștele. Veganismul, forma mai strictă de vegetarianism, interzice orice produse alimentare făcute din carne, păsări și fructe de mare, precum și orice subproduse de origine animală, cum ar fi gelatina.

Cu toate acestea, natura protectoare a dietelor ar putea fi sabotată dacă s-ar face alegeri alimentare slabe, au spus autorii studiului prin e-mail.

„Dietele care pun accentul pe consumul de alimente vegetale nesănătoase, cum ar fi sucuri de fructe, cereale rafinate, chipsuri de cartofi și chiar sifone” ar putea contracara avantajele unei diete pe bază de plante pentru sănătate, a spus coautorul studiului, dr. Federica Guaraldi, director medical al studiului. unitate pituitară la Institutul IRCCS de Științe Neurologice din Bologna din Italia.

Sucurile de fructe, care sunt „pline de zaharuri sau îndulcitori”, a spus Guaraldi, „s-a demonstrat recent că au un impact negativ asupra metabolismului la fel de mult sau chiar mai mult decât zahărul alb”.

Rezultatele pot fi afectate de alți factori de stil de viață

Cercetătorii știu de mult că oamenii care urmează diete pe bază de plante duc adesea o viață mai sănătoasă, plină de exerciții fizice și evitând alimentele și băuturile îndulcite cu zahăr, cerealele rafinate, gustările, alcoolul și tutunul, arată studiul.
„Ceea ce este atribuit dietei aici se poate datora în parte altor practici de stil de viață”, a spus dr. David Katz, specialist în medicină preventivă și stil de viață, care a fondat True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată stilului de viață bazat pe dovezi. medicament. El nu a fost implicat în studiu.

„Totuși, aceasta este o problemă minoră”, a spus Katz într-un e-mail. „Efectul net al tiparelor alimentare predominante de plante este în mod clar favorabil rezultatelor cruciale în materie de sănătate, chiar dacă o parte din beneficiile observate sunt atribuite altor practici de stil de viață.”

De fapt, adoptarea unei diete pe bază de plante, chiar și fără exerciții fizice suplimentare, ar putea aduce în continuare beneficii pentru sănătate, potrivit unui studiu din noiembrie pe gemeni realizat de Christopher Gardner, unul dintre coautorii analizei umbrele publicate miercuri în jurnalul PLOS One.

În studiul din 2023, gemenii sănătoși care au urmat o dietă vegană timp de opt săptămâni au avut lipoproteine ​​cu densitate scăzută „rele” sau LDL, colesterol, un nivel mai bun al zahărului din sânge și o scădere în greutate mai mare decât frații care au consumat o dietă cu carne și legume, potrivit lui Gardner, un profesor de cercetare de medicină la Centrul de Cercetare pentru Prevenirea Stanford din Palo Alto, California.

„A existat o scădere cu 10% până la 15% a colesterolului LDL, o scădere cu 25% a insulinei și o scădere cu 3% a greutății corporale în doar opt săptămâni, toate prin consumul de alimente adevărate, fără produse de origine animală”, a spus Gardner pentru CNN la acea vreme. .

Un motiv pentru aceasta poate fi impulsul nutrițional pe care îl oferă plantele, inclusiv niveluri ridicate de vitamine, minerale și alte substanțe cu efecte antioxidante și antiinflamatorii, reducând în același timp impactul inflamator al cărnii și al alimentelor procesate, au spus autorii.

„Plantele au mai multe fibre (alimentele de origine animală au zero), mai puține grăsimi saturate și zero colesterol (toate alimentele de origine animală au colesterol)”, a spus Gardner într-un e-mail. „O categorie complet separată este fitochimicele (literalmente, „substanțe chimice vegetale”), cum ar fi antioxidanții. Prin definiție, nu există substanțe fitochimice în alimentele de origine animală.”

Fără carne sau fructe de mare

Noua revizuire a analizat 48 de metaanalize care au investigat impactul unei diete vegetariene sau vegane asupra dezvoltării cancerului, bolilor cardiovasculare și a morții timpurii.

„Am analizat recenzii luând în considerare dietele vegane și vegetariene care exclud complet carnea, păsările și fructele de mare”, a spus coautorul studiului, dr. Davide Gori, profesor asociat de științe biomedicale și neuromotorii la Universitatea din Bologna, Italia.
„Pentru a fi mai precis în ceea ce privește dietele vegetariene, lacto-vegetarian (permițând anumite produse lactate precum iaurt, brânză și lapte), ovo-vegetarian (permițând ouă întregi, albușuri și alimente care conțin ouă, cum ar fi maioneza, tăiței cu ou și anumite produse la cuptor. bunuri), (și) dietele lacto-ovo-vegetariane au fost incluse”, a spus Gori într-un e-mail.

Cu toate acestea, dietele vegetariene care limitează, dar nu exclud complet anumite tipuri de carne și pește, cum ar fi dietele pesco- sau pollo-vegetariene, au fost excluse, a spus el.

Analiza a constatat că consumul acestor diete pe bază de plante a redus riscul de boli cardiovasculare, diabet și inflamație prin afectarea factorilor de risc, cum ar fi indicele de masă corporală, glicemia și alte măsuri de control al zahărului din sânge, precum și sistolice (sus) și diastolice (jos) măsurători ale tensiunii arteriale.
De asemenea, dietele au scăzut semnificativ colesterolul total, colesterolul LDL și „proteina C reactivă – un indice de inflamație care este de obicei mai mare în bolile cardiovasculare și metabolice”, a spus Gori. Boala metabolică este o constelație de simptome precum obezitatea, hipertensiunea arterială și controlul slab al colesterolului și zahărului din sânge, care pot duce toate la diabet de tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, nu a existat niciun beneficiu în consumul de plante pentru femeile însărcinate, o „descoperire intrigantă” care necesită cercetări suplimentare, a spus Guaraldi de la Institutul de Științe Neurologice IRCCS. De asemenea, este posibil ca hormonii sarcinii să afecteze rezultatele și „nu putem exclude ca participanții să fi luat suplimente în timpul perioadei de studiu care ar fi putut modifica impactul dietei asupra parametrilor luați în considerare”.

Considerații speciale ale dietelor pe bază de plante

Deoarece anumite vitamine și minerale se găsesc și se absorb mai ușor din carne, lactate sau pește, vegetarienii și veganii trebuie să ia măsuri de precauție suplimentare pentru a le adăuga în dietele lor, spun experții.

Cu excepția cazului în care dieta este optimizată cu atenție, pot fi necesare surse suplimentare de B12, calciu, fier, zinc, iod și vitamina D pentru a evita o deficiență, potrivit Clinicii Mayo.
„Dietele strict vegane pot avea deficit de vitamina B12”, a spus Gardner. „Acest lucru este ușor de rezolvat prin consumul de alimente îmbogățite cu (vitamina) B12 – ușor de făcut, deoarece doza zilnică recomandată pentru B12 este mai mică decât orice altă vitamină sau mineral.

„Fierul este un alt nutrient care este mai greu de obținut dintr-o dietă complet vegană”, a adăugat Gardner. „Multe alimente vegetale sunt relativ bogate în fier (fasole/leguminoase). Din nou, suplimentele pot fi de ajutor.”

Proteinele reprezintă, de asemenea, o provocare, dar sursele bune din plante includ leguminoase precum lintea, năutul și fasolea, nucile, semințele, cerealele integrale și produsele din soia, cum ar fi edamame, tempeh și tofu.

Inlocuitorii de carne procesata sunt si optiuni, spun expertii, dar datorita procesarii pot fi ambalate cu sodiu, asa ca citeste cu atentie etichetele.

Citește și