• Durata medie a somnului la nivel mondial este de 6,9 ore în timpul săptămânii și de 7,7 ore în weekend.
  • Dormitul până târziu în weekend are beneficii incalculabile pentru sănătate.
  • Persoanele care dorm mai mult de 7 ore în weekend au un risc mai mic de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic cu până la 22%.

Durata medie a somnului la nivel mondial este de 6,9 ore în timpul săptămânii și de 7,7 ore în weekend. Mai puține ore de somn înseamnă o calitate mai slabă a somnului și mai puțină satisfacție a somnului. Dacă nu dormiți suficient în timpul săptămânii de lucru, este o idee bună să vă acordați o oră sau două de somn în plus în weekend. Dormitul până târziu în weekend are beneficii incalculabile pentru sănătate.

Potrivit unui studiu recent publicat de o echipă de la St. Mary’s International Hospital în International Journal of Liver Research, persoanele care dorm mai mult de 7 ore în weekend au un risc mai mic de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic cu până la 22%, comparativ cu cei care dorm mai puțin de 7 ore pe zi.

Boala ficatului gras non-alcoolică este o afecțiune în care grăsimea din ficat este mai mare de 5%. Neglijarea acestei afecțiuni poate duce la hepatită cronică, ciroză și chiar la cancer de ficat. Un model de somn nesănătos afectează metabolismul hormonal al organismului și crește riscul de a dezvolta boala, a precizat echipa de cercetare. Dacă dormiți suficient în weekend, acest pericol poate fi redus, subliniază aceștia. Dormitul suficient în weekend reduce riscul de apariție a sindromului metabolic, arată rezultatele unui studiu. Potrivit cercetării publicate în 2020 în International Academic Journal of Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, în 2020, sindromul metabolic a scăzut cu 45% în grupul care a dormit între 1 și 2 ore în plus în weekenduri.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Echipa de cercetători explică faptul că mai multe ore de somn în weekend crește sensibilitatea la insulină și reduce nivelul de inflamație, ceea ce afectează pozitiv apetitul și sistemul nervos autonom. De asemenea, un somn adecvat în weekend reduce riscul de depresie. Potrivit unui studiu realizat anul trecut de o echipă de cercetători, persoanele care dorm cu o oră sau două mai mult în weekend au un risc cu aproape 50% mai mic de a dezvolta depresie. Cu toate acestea, este important să nu dormiți prea mult și să nu depășiți aceste 1-2 ore în plus în weekend.

Cercetări recente realizate în colaborare între echipele de la Chungdam University College of Pharmacy din Coreea de Sud, Seoul National University Hospital și Pundan Hospital din Coreea de Sud arată că nivelurile de proteină C-reactivă, un indicator al inflamației din organism, scad doar atunci când diferența dintre cantitatea de somn din timpul săptămânii de lucru și cea din weekend este mai mică de două ore. Dacă diferența este prea mare, acest indicator va crește mai degrabă.