• Mii de oameni expuși la COVID-19 nu s-au îmbolnăvit niciodată, arată un nou studiu al cercetătorilor greci.
  • Oamenii de știință sunt pe punctul de a descoperi legătura dintre ADN-ul oamenilor și imunitatea la COVID-19.
  • Medicii ar avea astfel șansa să găsească noi leacuri pentru boala care a ținut omenirea în casă mai bine de 2 ani.

Oamenii de știință sunt pe punctul de a descoperi legătura dintre ADN-ul oamenilor și imunitatea la COVID-19. Medicii ar avea astfel șansa să găsească noi leacuri pentru boala care a ținut omenirea în casă mai bine de 2 ani

Cazul Angelikăi  Kaoukaki, o însoțitoare de zbor din Grecia, a declanșat un val de reacții în lumea științifică.  Femeia a lucrat alături de persoane infectate cu COVID-19,  chiar a locuit împreună cu iubitul bolnav, însă nu a luat niciodată coronavirus.

Evangelos Andreakos, un imunolog al Academiei din Atena, care face parte dintr-un grup de specialiști menit să găsească răspunsuri la întrebările ridicate de pandemie, crede că există o legătură directă între ADN-ul unei persoane și potențiala imunitate la infectarea cu COVID-19.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Potrivit National Geographic, specialiștii nu au crezut niciodată că vor găsi oameni imuni la COVID, însă cazul Angelikăi  Kaoukaki este doar unul din cele peste 5000 descoperite până în prezent. Folosind salivă de la 20% din totalul voluntarilor, specialiștii conduși de Evangelos Andreakos vor studia în atenție ADN-ul oamenilor.

Oamenii de știință caută în mod special mutații ale materialului genetic care să explice imunitatea la infectarea cu COVID-19. „Ne așteptăm să fie o parte mică a populației, o raritate, însă există deja un precedent”, a explicat omul de știință.

Pentru multă vreme s-a crezut că infectarea unui organism cu un anumit patogen depinde exclusiv de profilul genetic al virusului, însă acest lucru e pe cale să se schimbe.

Exista o tendință să analizăm strict elementul patogen, dacă vorbim de unul sever sau ușor. Prea puțină atenție s-a acordat gazdei, ființei care urma să fie infectate”, a explicat virusologul suedez Johan Nordgren, de la universitatea Linkoping.

Există o mutație genetică rară care oferă imunitate la infectarea cu HIV

În ultimii 20 de ani, oamenii de știință au studiat în atenție genomul și au identificat anumite zone din ADN care sunt direct legate cu anumite boli. În 2016, biologul Stephen O’Brien a descoperit o mutație genetică rară care oferă imunitate la infectarea cu HIV.

În acest caz, majoritatea oamenilor au un receptor cuplat cu proteină denumit CCR5, care facilitează infecția cu HIV. Într-un mod bizar, la unii oameni CCR5 nu funcționează cum ar trebui, deci sunt imuni la această boală. Același lucru se întâmplă și în cazul infecției cu norovirus.

Grupul condus de Evangelos Andreakos a studiat până acum mii de oameni angajați în sistemul sanitar, expuși zi de zi, dar și oameni obișnuiți care au locuit cu familia infectată cu COVID-19, fără să se contamineze.

Oamenii de știință cred că ADN-ul acestor oameni, aparent imuni la Covid, a suferit anumite mutații. O primă teorie care dă rezultate e studierea în detaliu a receptorului ACE2. SARS-CoV-2 are nevoie de un receptor funcțional ACE2 pentru a se atașa de celulă și pentru a infecta. Imunologii cred că persoanele al căror receptor ACE2 a suferit mutații pot dezvolta o formă de imunitate, sau cel puțin o rezistență mare la infectarea cu COVID-19. „Receptorul ACE2 e cel mai bun pariu al nostru”, a punctat Jean Laurent Casanova, de la Universitatea Rockefeller.

Un alt scenariu luat în considerare e sistemul imunitar extrem de puternic al unor persoane, care secretă Interferon într-o cantitate mai mare decât ar fi normal. De asemenea, există și teoria că oamenii au fost infectați în trecut cu alte coronavirusuri, diferite de COVID-19, și au dezvoltat o imunitate neașteptată.

Dacă studiile vor fi un real succes, la fel ca și în cazul infectării cu HIV, medicina ar putea dezvolta noi remedii de tipul inhibitorilor pentru CCR5, care să învingă pandemia în următorii ani.