• Un nou studiu sugerează că vârsta la care o femeie este diagnosticată cu diabet de tip 1 sau de tip 2 va determina momentul intrării la menopauză.
  • În ultimele câteva decenii, incidența diabetului de tip 1, de tip 2 și gestațional a crescut constant.
  • Femeile tinere care trăiesc cu un diagnostic de diabet sunt mai susceptibile la îmbătrânirea accelerată a ovarelor

Persoanele care trăiesc cu diabet zaharat prezintă un risc mai mare de a suferi de o serie de afecțiuni, inclusiv probleme oculare și ale picioarelor, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, precum și afecțiuni renale și nervoase. Un nou studiu sugerează că, cu cât femeile au diabet mai devreme, cu atât mai devreme vor intra probabil la menopauză. Rezultatele studiului vor fi prezentate în cadrul reuniunii anuale a Societății Nord-Americane de Menopauză (NAMS), care va avea loc în Atlanta, în perioada 12-15 octombrie 2022.

În ultimele câteva decenii, incidența diabetului de tip 1, de tip 2 și gestațional a crescut constant. Ca urmare, se așteaptă ca mai multe femei decât oricând înainte să petreacă o proporție mai mare din viața lor reproductivă trăind cu un diagnostic de diabet.

O serie de studii au evaluat anterior riscul de apariție a diabetului după menopauză, dar acest nou studiu care a urmărit peste 11.000 de femei a urmărit să înțeleagă implicațiile pe termen lung ale diabetului din premenopauză asupra sănătății reproductive a femeilor, inclusiv vârsta lor la menopauza naturală.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA

Pe baza analizei, cercetătorii au constatat că vârsta timpurie de diagnosticare atât a diabetului de tip 1 (40 de ani) a fost asociată cu o vârstă mai târzie la menopauza naturală, în comparație cu cele care nu aveau diabet. Nu a fost găsită nicio asociere semnificativă între diabetul gestațional și vârsta la menopauză

Studiul nostru de cohortă retrospectiv de mare amploare arată că, chiar și după ajustarea covariatelor asociate cu vârsta la menopauza naturală, găsim în continuare o asociere între diagnosticarea precoce a diabetului și o menopauză mai timpurie și un diagnostic mai târziu de diabet cu o vârstă mai târzie la menopauză, în comparație cu cele care nu au avut diabet. Sperăm că lucrarea noastră pune bazele pentru mai multe cercetări în acest domeniu, astfel încât să putem înțelege și preveni mai bine impactul pe termen lung al diabetului asupra corpului uman și a sistemului reproducător, spune Dr. Vrati Mehra, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Toronto.

Această cercetare se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase referitoare la taxa colectivă pe care diabetul o are asupra corpului uman. În acest caz, arată că femeile tinere care trăiesc cu un diagnostic de diabet sunt mai susceptibile la îmbătrânirea accelerată a ovarelor și la menopauză precoce, spune Dr. Stephanie Faubion, director medical al NAMS.