• Oamenii de știință vor să dovedească eficacitatea vaccinului asupra gravidelor
  • Doctorii specialiști spun că anticorpii se pot transmite prin cordonul ombilical
  • În SUA există un registru de urmărire a reacțiilor pentru femeile gravide vaccinate

Oamenii de ştiinţă strâng tot mai multe dovezi referitoare la eficacitatea vaccinului asupra garvidelor. Doctorii specialişti spun că anticorpii se pot transmite prin cordonul ombilical sau prin lapte. În SUA există un registru de urmărire a reacţiilor pentru femeile gravide vaccinate.

Femeile însărcinate au fost excluse din studiile clinice efectuate înaintea lansării vaccinurilor. Cu toate astea, oamenii de ştiinţă strâng dovezi pentru a demonstra că serurile sunt sigure şi eficiente chiar şi în timpul sarcinii. Mai mult, rezultatele preliminare arată că femeile gravide sau care alăptează şi sunt vaccinate pot transmite anticorpi de protecţie copiilor.

„Vaccinul este eficient pentru femeia gravidă. Este eficient pentru că produce anticorpi şi pentru că activează sistemul de celule T. Această eficienţă este dovedită clar. Aceşti anticorpi se transmit şi s-a dovedit prin dozarea lor în cordonul ombilical, se transmit fătului, în plus prin lapte iarăşi se transmit nou-născutului”, spune ginecologul Radu Vlădăreanu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În studiul JAMA, oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston şi Harvard Medical School au studiat probele de sânge de la 103 femei imunizate cu serurile de la Pfizer şi Moderna. Dintre care 30 primiseră vaccinul în timpul sarcinii, 16 în timp ce alăptau şi 57 dintre ele nu tercuseră printr-o sarcină. Rezultatele sunt similare la toate cele trei categorii, arătând prin asta eficacitatea serului, indiferent de persoană.

„Există un registru american de urmărire a reacţiilor pentru femeile gravide care se vaccinează. Sunt înscrise 110.000 de femei. Deci gândiţi-vă la 110.000 de gravide care au fost vaccinate în SUA analizele sunt în curs şi aşteptăm aceste rezultate aşa cum aşteptăm rezultatele studiilor pe care Pfizer le-a demarat acum ceva timp, pe un lot de 4.000 de femei, un studiu destul de controlat”, adaugă dr. Radu Vlădăreanu.

Izabela Marinescu s-a vaccinat cu prima doză în timpul sarcinii și spune că nu a avut reacții adverse. A luat decizia la sfatul medicului ginecolog.

„În urma discuțiilor cu medicul am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să mă vaccinez în timpul sarcinii, pentru că era destul de riscant ca exact sistemele cele mai solicitate în sarcină, respirator și cardiovascular să fie afectate de o posibilă contactare a virusului și devoltării bolii”, a spus Izabela.

Oana Dascălu a devenit recent mamă şi alăptează. Spune că are de gând să se vaccineze cât mai curând. Nu îi este teamă.

„Pe parcurs au tot apărut studii şi se pare că ar fi cât de cât în siguranţă, atât pentru femeile gravide, cât şi pentru cele care au născut şi alăptează. Nu mi-e teamă pentru mine, pentru reacţii adverse, pentru că am vazut că s-a trecut cu bine şi peste acestea, o zi două de febră. Mi-e puţin teamă de cel mic, însă recunosc, dacă medicul îmi va spune da, e ok, vaccinează-te, o să fac acest lucru”, a spus Oana.