• Fonetica diferitelor limbi influențează transmiterea Sars-CoV-2
  • Un studiu arată că recurența consoanei ocluzive „p” este asociată cu transmiterea virusului
  • Un studiu japonez legase deja fonetica și transmiterea Sars-CoV-2, în special atunci când oamenii articulează literele „p”, „t” și „k”

Fonetica diferitelor limbi influențează transmiterea Sars-CoV-2. Un studiu științific publicat de „Irish Journal of Medical Science” arată că recurența consoanei ocluzive „p” este asociată cu transmiterea virusului.

Un studiu japonez legase deja fonetica și transmiterea Sars-CoV-2, în special atunci când oamenii articulează literele „p”, „t” și „k”. Omul de știință Shigeru Inoue, fost director al Centrului Național de Cercetare a Bolilor Infecțioase, a legat infecția de modul de pronunțare a unor consoane precum „p”, „t” și „k” care, în pornunția japoneză răspândesc mai puține picături de saliva decât alte limbi, scrie La Stampa.

Pe de altă parte, o altă caracteristică a limbii japoneze, faptul că de obicei cuvintele se termină cu o vocală, face una dintre cele mai populare activități recreative ale țării – karaoke – foarte periculoasă. Conform studiului, cântecele în japoneză tind să prelungească vocalele finale ale cuvintelor, iar în acest caz o cantitate mai mare de aer ajunge în atmosferă, motiv pentru care karaoke este acum periculos.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

În schimb studiul „How the language we speak determines the transmission of COVID-19”, de Georgios P. Georgiou, Chris Georgiou și Ahmad Kilani a descoperit o corelație între pronunția consoanei „p” și răspândirea mai frecventă a virusului,