• Studiile postate în jurnalul Blood Advances sugerează că oamenii care au grupa de sânge 0 sunt mai puțin expuși la COVID, infecții și boli
  • Ambele studii realizate de specialiști danezi și canadieni sunt încă în derulare
  • Cercetătorii din Canada au descoperit că 95% pacienții în stare gravă cu COVID-19 aveau grupa A sau AB

Oamenii cu grupa de sânge 0 ar putea fi mai puțin expuși la COVID-19 și ar putea avea un risc redus de a se îmbolnăvi grav, după cum arată două studii publicate miercuri. Specialiștii menționează că încă este nevoie de cercetare, relatează CNN.

Studiul oferă informații adiționale conform cărora grupa de sânge ar putea juca un rol important în cât de predispusă este o persoană la a contracta o infecție.

Rezultate în urma studiului

Studiul danez arată că printre 7,422 oameni care au fost confirmați pozitiv de COVID-19, doar 38.4% aveau grupa de sânge 0 – chiar dacă, la o rată de 2.2 milioane oameni care nu s-au testat, această grupă de sânge este prezentă la 41.7%.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

În contrast, 44.4% din cei cu grupa de sânge A au fost confirmați pozitivi – grupă de sânge care, în raport cu populația daneză, reprezintă 42.4%.

În celălalt studiu, cercetătorii din Canada au descoperit că 95% pacienții în stare gravă cu Covid-19 aveau grupa A sau AB – în proporție de 84% – necesitau ventilație mecanică, în comparație cu pacienții cu grupa 0 sau B –în proporție de 61%.

Studiul canadian a descoperit și că cei cu grupa A sau AB au stat mai mult la terapie intensivă – în medie 13.5 zile – în comparație cu cei cu grupele 0 sau B – în medie 9 zile.

Ce spun specialiștii

Cu toate acestea, specialiștii susțin că grupa de sânge nu este un motiv de îngrijorare – decât în cazul unei transfuzii sanguine.

În rest, legătura dintre COVID-19 și grupa sanguină nu reprezintă ceva pentru care oamenii să-și facă griji în mod special.

Fiecare om are o anumită grupă de sânge- A, B, AB sau 0. În Statele Unite, cele mai comune sunt 0 și A.

Un studiu separat publicat în luna iunie în The New England Journal of Medicine a găsit date genetice la unii pacienți cu COVID-19 și la persoane sănătoase, sugerând că cei cu sânge de tip A au un risc mai mare de a se infecta, iar cei cu sânge de tip 0 prezintă un risc mai mic.

Acest studiu genetic anterior, asociat cu cele două noi studii din Blood Advances ,,sugerează că acesta este un fenomen real la care asistăm”, spune unul dintre doctori, cu mențiunea că ,,încă nu se știe dacă este o protecție a grupei 0 sau o vulnerabilitate a celorlate grupe sanguine”.

În legătură cu noul coronavirus și efectul grupei sanguine, Dr. Adalja de la Universitatea Johns Hopkins a declarat că ,,încă trebuie să descoperim mecanismul și să-l înțelegem la nivel molecular pentru a putea spune cu siguranță cum se întâmplă acest lucru – că este într-adevăr vorba despre grupa de sânge 0 și nu ceva care seamană cu tipul de sânge 0”.