- Imunitatea la COVID-19 durează cel puțin un an sau posibil o viață, îmbunătățindu-se în timp, în special după vaccinare, potrivit unor studii recente
- Medic: „Oamenii care au fost infectați și vaccinați au, într-adevăr, un răspuns imun extraordinar, un set bun de anticorpi, deoarece continuă să se dezvolte”
- Noile descoperiri demontează mitul conform căruia protecția împotriva coronavirusului este de scurtă durată
Studiile sugerează că majoritatea persoanelor care s-au vindecat de boala COVID-19 și care au fost imunizate ulterior nu vor avea nevoie de rapeluri. Cu toate acestea, persoanele vaccinate care nu au fost niciodată infectate cu coronavirus vor avea nevoie de ele. În aceeași situație, se află și minoritatea care a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, dar care nu a dezvoltat anticorpi, scrie Nytimes.com.
Advertisment
Cercetătorii au monitorizat persoanele care au fost infectate cu coronavirus, cu aproximativ un an mai devreme. Celulele care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă și pot produce anticorpi ori de câte ori este nevoie, potrivit concluziilor unuia dintre studii, publicate în revista Nature.
Al doilea studiu, publicat de BioRxiv, un site de cercetare biologică, sugerează că celulele B de memorie continuă să se maturizeze și să devină mai puternice, cel puțin 12 luni după infectarea inițială. Motivul pentru care ne infectăm cu coronavirusuri de-a lungul vieții are mai mult de-a face cu mutația lor decât cu imunitatea, au mai continuat oamenii de știință.
Recomandări
Celulele B de memorie produse ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2 și îmbunătățite prin vaccinare sunt atât de puternice încât împiedică chiar și variante ale coronavirusului, potrivit lui Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York.
„Oamenii care au fost infectați și vaccinați au, într-adevăr, un răspuns imun extraordinar, un set bun de anticorpi, deoarece continuă să se dezvolte”, a spus dr. Nussenzweig.
Persoanele care nu au avut COVID-19 și au fost imunizate ar putea avea nevoie, în cele din urmă, de rapel.
Partenerii noștri