• O platformă americană de evaluare a somnului a realizat un studiu la care au participat peste 2.000 de persoane.
  • Utilizarea telefonului pe timp de noapte reduce durata somnului REM cu 14%.
  • Folosirea telefonului înainte de culcare afectează mușchiul ciliar.

O platformă americană de evaluare a somnului a realizat un studiu la care au participat peste 2.000 de persoane. S-a constatat că 78% dintre participanți au experimentat așa-numita întârziere reciprocă a somnului – după ce au folosit un telefon mobil, au avut nevoie de o oră pentru a adormi, relatează portalul chinez WeChat.

Întârzierea reciprocă a somnului înseamnă întârzierea mersului la culcare pentru a îndeplini sarcini care nu sunt prea importante. Studiul a concluzionat că participanții aveau un echilibru slab între viața profesională și cea privată. Rezultatele arată că stimularea celulelor fotoreceptoare ale nervului optic cu lumină albastră timp de 8 minute excită organismul timp de mai bine de o oră, ceea ce duce la o întrerupere a ceasului biologic. În plus, utilizarea telefonului pe timp de noapte a redus durata somnului REM cu 14%. De obicei, oamenii abia își mișcă ochii după ce adorm. Acesta este momentul în care are loc faza lentă a somnului. După aproximativ o oră sau o oră și jumătate, globii oculari încep să se miște înainte și înapoi, iar corpul intră în faza rapidă a somnului, care durează aproximativ 10-15 minute.

În ciuda faptului că statul la telefon noaptea nu are legătură cu longevitatea, acesta poate duce totuși la unele consecințe.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Boli oculare

Folosirea telefonului înainte de culcare afectează mușchiul ciliar. Mușchiul ciliar le permite oamenilor să își concentreze privirea asupra obiectelor apropiate și îndepărtate. Dacă o persoană se uită atent la ecranul telefonului pentru o perioadă lungă de timp, funcția mușchiului ciliar slăbește, ceea ce este însoțit de oboseală oculară și provoacă simptome precum vederea încețoșată. Unele persoane care obișnuiesc să stea lângă telefon cu lumina stinsă irită și zona maculară a retinei, ceea ce poate contribui la glaucom, la anomalii ale retinei legate de vârstă și la alte afecțiuni care duc la orbire.

Deteriorarea calității pielii

Lumina albastră emisă de ecran este mai lungă decât lumina UV, ceea ce înseamnă că pătrunde mai repede în piele, provocând deteriorarea oxidativă a ADN-ului celular. Acest lucru duce la o reducere a sintezei colagenului și a elastinei și provoacă rugozitatea pielii și mărirea porilor. În plus, lumina albastră favorizează întunecarea pielii și formarea de radicali liberi care accelerează îmbătrânirea pielii.

Migrenă

Atunci când ne concentrăm privirea pe ecranul telefonului, ochii noștri primesc multe semnale vizuale care au un anumit impact asupra creierului. În plus, lumina albastră emisă de ecran excită creierul și apoi face dificilă intrarea acestuia într-o stare de repaus. Atunci când creierul este stimulat pentru o perioadă lungă de timp, probabilitatea apariției insomniei și a migrenelor crește semnificativ.

Tulburări articulare

Folosirea telefonului cu capul în jos exercită o presiune mare asupra coloanei cervicale. Pe termen lung, acest lucru va afecta curbura normală a coloanei cervicale și va duce la modificări degenerative. De asemenea, facem mișcări repetitive și de mare intensitate a degetelor în timp ce stăm la telefon. Frecarea excesivă între tendon și teaca tendonului poate provoca o inflamație traumatică, însoțită de simptome precum mobilitate limitată, dureri articulare și umflături.

Cinci reguli de utilizare a telefonului înainte de culcare

Desigur, cel mai bine este să evitați să folosiți telefonul mobil înainte de a merge la culcare, dar, dacă nu vă puteți rupe de acest obicei, ar trebui să acordați atenție următoarelor reguli pentru a reduce posibilele daune aduse sănătății dumneavoastră.

Durata

Cu cât petreceți mai puțin timp pe telefon, cu atât mai bine. Durata recomandată este de 20 de minute. În acest proces, este important să acordați atenție mișcărilor regulate ale gâtului și umerilor. Este posibil să vă mișcați ușor umerii, să vă răsuciți gâtul și să vă scuturați brațele pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor.

Foto

Nu este recomandat să vă uitați la ecranul telefonului în timp ce stați întins pe burtă sau pe o parte sau când stați cu capul în jos pentru perioade lungi de timp. Cel mai bine este să aveți ecranul la nivelul ochilor. De asemenea, puteți adopta o poziție culcată, care reduce presiunea asupra coloanei cervicale.

Unghiul ecranului

Atunci când utilizați telefonul, asigurați-vă că ecranul nu este îndreptat direct spre ochii dumneavoastră. Este mai bine să îl înclinați în jos la 45 de grade. În plus, ar trebui să se afle la 30-50 cm de ochii dumneavoastră.

Cum să vă protejați ochii

Atunci când stați pe telefon, este recomandat să activați modul de protecție a ochilor, acest lucru ajută la reducerea oboselii ochilor și previne suprimarea producției de melatonină, care face ca lumina să fie albastră.