• Lămpile sunt un element obișnuit în saloanele de înfrumusețare.
  • Rezultatele noastre experimentale și dovezile anterioare sugerează cu tărie că radiațiile emise de uscătoarele de lac de unghii cu UV pot cauza cancer al mâinii”, scriu autorii studiului.
  • În mod obișnuit, o ședință de manichiură presupune ca unghiile și mâinile să fie plasate în dispozitivul UV timp de 10 minute în total.

Lămpile de lac de unghii cu raze ultraviolete (UV), utilizate de obicei pentru a usca manichiura cu gel, ar putea deteriora ADN-ul din mâinile noastre și provoca mutații, potrivit unei noi cercetări.

Lămpile sunt un element obișnuit în saloanele de înfrumusețare – dar, în ciuda utilizării lor pe scară largă și a faptului că se știe că anumite spectre de raze UV sunt cancerigene, nu a existat niciodată o cercetare oficială cu privire la efectul radiațiilor pe care le emit asupra celulelor mamiferelor.

Spre deosebire de paturile de bronzare, care utilizează un spectru diferit de lumină UV (280-400nm) și despre care s-a dovedit că provoacă cancer, dispozitivele de uscare a lacului de unghii (340-395nm) abia au fost studiate.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dacă vă uitați la modul în care sunt prezentate aceste dispozitive, ele sunt comercializate ca fiind sigure, fără nimic de care să ne îngrijorăm”, a declarat Ludmil Alexandrov, autorul corespondent, profesor de bioinginerie, precum și de medicină celulară și moleculară. Dar, din câte știm noi, nimeni nu a studiat de fapt aceste dispozitive și modul în care acestea afectează celulele umane la nivel molecular și celular până acum”.

După ce au expus celule umane și de șoarece – keratinocite de piele umană adultă, fibroblaste de preput uman și fibroblaste embrionare de șoarece – la razele UV emise de dispozitivele de uscare a lacului de unghii, cercetătorii au identificat leziuni mitocondriale și ale ADN-ului, precum și moarte celulară.

Doar 20 de minute sub lumini, urmate de o oră de pauză pentru repararea daunelor și de o nouă expunere de 20 de minute, au dus la moartea a 20 până la 30 la sută dintre celule. Între timp, sesiunile de 20 de minute în fiecare zi, timp de trei zile consecutive, au dus la o moarte celulară de 65-70%.

În mod obișnuit, o ședință de manichiură presupune ca unghiile și mâinile să fie plasate în dispozitivul UV timp de 10 minute în total, mult mai puțin decât expunerea folosită în cadrul studiului. Deteriorările observate în celulele rămase nu au fost întotdeauna reparate, ceea ce a provocat mutații comparabile cu cele observate în cazul cancerelor de piele umane. Potrivit lui Alexandrov, au existat, de asemenea, unele rapoarte de cancere rare ale degetelor la persoanele care își fac manichiura cu gel în mod regulat, cum ar fi concurenții de concursuri și esteticienii.

Deși este îngrijorător, este important de menționat că studiul nu oferă dovezi directe că dispozitivele de uscare a lacului de unghii cu UV cresc riscul de cancer. De asemenea, nu există nicio modalitate de a ști cât de frecvent ar trebui ca cineva să își facă unghiile pentru a fi expus riscului de vătămare.

Rezultatele noastre experimentale și dovezile anterioare sugerează cu tărie că radiațiile emise de uscătoarele de lac de unghii cu UV pot cauza cancer al mâinii și că uscătoarele de lac de unghii cu UV, similar paturilor de bronzare, pot crește riscul de cancer de piele cu debut precoce”, scriu autorii studiului.

Cu toate acestea, sunt justificate viitoarele studii epidemiologice la scară largă pentru a cuantifica cu exactitate riscul de cancer de piele al mâinii la persoanele care utilizează în mod regulat uscătoare de lac de unghii cu UV. Este probabil că astfel de studii vor avea nevoie de cel puțin un deceniu pentru a fi finalizate și pentru a informa ulterior publicul larg.”