• Majoritatea copiilor cu COVID-19 nu prezintă simptome tipice
  • Diagnosticul poate fi unul dificil

Un studiu al Universității Alabama din Birmingham a descoperit că majoritatea copiilor infectați cu COVID-19 nu prezintă simptome tipice.

Majoritatea copiilor infectați cu coronavirus nu prezintă simptome tipice, ceea ce înseamnă că poate fi dificil ca specialiștii să le găsească și să pună un diagnostic, au raportat cercetătorii joi.

O echipă de la Universitatea Alabama din Birmingham a examinat date de la 12.306 copii din SUA cu cazuri confirmate de laborator de Covid-19 și a constatat că puțini aveau simptome tipice.

Recomandări

TRUMP VREA ISRAELUL CÂȘTIGĂTOR
RICHARD GERE ÎȘI VINDE CASA
CINE E VINOVAT
CE FACI LA UNIFEST?
ȘI GOOGLE GREȘEȘTE
CINE E SUSIE WILES?

Rezultatele studiului

Echipa a raportat că 18,8% dintre copii au prezentat simptome nespecifice, precum febră și tulburări ale simțului gustului sau mirosului. Doar 16,5% dintre copii au prezentat simptome respiratorii, cum ar fi tuse; 14% au prezentat simptome gastro-intestinale, cum ar fi greață, diaree și dureri abdominale; 8% au avut erupții cutanate sau alte simptome ale pielii și 4,8% au avut cefalee sau alte simptome neurologice.

Aproximativ 5,3% dintre pacienți au fost spitalizați. Dintre cei spitalizați, 17,6% aveau nevoie de servicii de îngrijire critică și 4,1% aveau nevoie de ventilație mecanică, a raportat echipa în jurnalul Nature Scientific.

„În general, constatările noastre sugerează că adolescenții și copiii pot avea o evoluție mai ușoară a bolii în comparație cu adulții care suferă de COVID-19”, au scris ei.

„Având în vedere prevalența ridicată a semnelor și simptomelor nespecifice și a faptului că majoritatea pacienților nu aveau simptome tipice în cadrul investigației noastre, este necesară o vigilență sporită, screening inovator și teste frecvente în rândul copiilor școlari și al contactelor lor imediate”, se mai arată în raport.

Echipa a remarcat că riscul de spitalizare a fost mai mare în rândul copiilor negri și hispanici decât în rândul copiilor albi. Aceste disparități rasiale au fost observate pe scară largă în rândul adulților și copiilor în timpul pandemiei coronavirusului.