• Cercetătorii au aflat ce provoacă cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca.
  • Cauza ar fi o proteină din sânge, care este atrasă de o componentă cheie a vaccinului.

O echipă de cercetători din Marea Britanie și Statele Unite crede că o proteină din sânge este „declanșatorul” cheagurilor care au apărut, în unele cazuri, după administrarea vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca, relatează BBC .

Cercetătorii explică că o proteină din sânge este atrasă de o componentă cheie a vaccinului. Iar asta ar declanșa o reacție în lanț, care implică sistemul imunitar și duce la apariția cheagurilor de sânge.

Oamenii de știință de la AstraZeneca s-au alăturat și ei proiectului de cercetare.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

O purtătoare de cuvânt a AstraZeneca a subliniat că apariția cheagurilor de sânge este din cauza infecției cu Covid și nu a vaccinului. Totodată, ea a subliniat că un motiv clar nu a fost încă stabilită.

„Deși cercetarea nu este definitivă, oferă perspective interesante și AstraZeneca explorează modalități de a valorifica aceste descoperiri ca parte a eforturilor noastre de a elimina acest efect secundar extrem de rar”, a adăugat ea.

Cercetătorii au urmărit două indicii:

Riscul mai mare de cheaguri a fost observat doar în cazul folosirii anumitor tehnologii de producere a vaccinului; Persoanele care au dezvoltat cheaguri aveau anticorpi neobișnuiți, care atacau o proteină din sânge.

Studiul specialiștilor arată că suprafața exterioară a adenovirusului atrage proteina din factorul patru plachetar ca un magnet.

Profesorul Alan Parker, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Cardiff, a declarat pentru BBC News: „Adenovirusul are o suprafață extrem de negativă, iar factorul de trombocite patru este extrem de pozitiv și cele două lucruri se potrivesc destul de bine”. El a adăugat: „Am reușit să dovedim legătura dintre pistoalele cheie ale adenovirusurilor și factorul patru plachetar. Ceea ce avem este declanșatorul, dar sunt o mulțime de pași care trebuie să urmeze.”